Erste-elemző: a szigorítási ciklus idén végig fennmarad

Pénzügy2022. júl. 26.Növekedés.hu

Bár júliusban már volt egy 200 bázispontos rendkívüli kamatemelés, az inflációs kockázatok, a forint árfolyamának sebezhetősége, illetve a piac által már korábban beárazott jelentős kamatemelések indokolták az MNB újabb erőteljes lépését, a további 100 bázispontos kamatemelést - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A Monetáris Tanács júliusi kamatdöntő ülésén további 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, 10,75 százalékra. Ezzel kapcsolatban Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a belső fundamentális helyzet mellett a vezető jegybankok kamatpolitikája is határozottság fenntartása mellett szólt. Az EKB a múlt csütörtökön egyöntetűen döntött a nagyobb, 50 bázispontos kamatemelés mellett, míg az USA FED-je újabb 75 bázispontos szigorításról tehet bejelentést holnap.

Az elemző elismerte: nincsenek könnyű helyzetben a hazai monetáris politikai döntéshozók, hiszen a rezsicsökkentés pár héttel ezelőtt bejelentett visszavágása tovább emeli az inflációt, s az emelkedő inflációs környezetben a már most magas inflációs várakozások megtörése nem lesz egyszerű feladat.

Megítélésünk szerint a mai kamatdöntés összességében nem hozott jelentősebb meglepetéseket. A kamatlábak a vártnak megfelelően emelkedtek, s fennmaradt a szigorú hangvétel. Az elkövetkező hónapokban tovább folytatódnak a kamatemelések. Amennyiben az EKB esetlegesen már szeptemberben befejezi a kamatemeléseket, az MNB-nek is tere nyílhat a kisebb lépésekkel történő tovább haladásra, de maga a szigorítási ciklus várakozásunk szerint az év hátralévő részében végig fennmarad majd.

- olvasható az Erste Bank elemzői közleményében.