A szélsőjobboldal nyerné Olaszországban az előrehozott választásokat

Hírek2022. júl. 26.Sz.A.

A Giorgia Meloni vezette Olaszország Testvérei (Fratelli d'Italia) nyerné a választásokat 23 százalékkal, így a Ligával és a Hajrá Olaszországgal együtt 45 százalékot kapnának - derül ki egy friss felmérésből. Meloni elfogadottsága csak 38 százalékos a teljes népesség körében.

A Mario Draghi vezette, a múlt héten lemondott egységkormányban nem szereplő Olaszország Testvérei szélsőjobboldali párt nyerné az előrehozott választásokat Olaszországban egy ma közölt felmérés szerint. 

A SkyTG24 megrendelésére készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette szervezet a választók 23,8 százalékának támogatását kapná, ez a Matteo Salvini vezette Liga (13,4%) és a Silvio Berlusconi alapította Forza Italia (8,3%) szavazataival együtt 45 százalékot adna ki.

A második legnépszerűbb párt a balközép Demokrata Párt, amely 22,5 százalékot szerezne, kérdés azonban, kivel alakítana koalíciót.

A baloldal politikai széttöredezettsége és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom (9,8%) népszerűségvesztése miatt sok kis pártnak kellene összefognia egy balközép koalícióhoz.A legnépszerűbb politikus továbbra is Sergio Mattarella köztársasági elnök (64%), akit Mario Draghi nemrég lemondott kormányfő követ 54 százalékkal.

Giorgia Meloni személye a szavazók 38,7 százalékának szimpatikus, ami nem sokkal előzi meg a számos botrányt megélt Silvio Berlusconi támogatottságát (34,3%).

Matteo Salvini, a Liga vezetője és az Öt Csillag Mozgalom élén álló Giuseppe Conte exkormányfő 30-30 százalékon állnak. Luigi Di Maio külügyminiszter, aki az Öt Csillagból vált ki jelenleg 22 százalékon áll, Matteo Renzi exkormányfő pedig 15 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Az előrehozott választásokat azért kellett kiírni, mert az Öt Csillag, a Liga és a Forza Italia gyakorlatilag kilépett a Mario Draghi vezette egységkormányból.