A Facebook nem sokkal azután omlott össze, hogy a korábbi termékmenedzser a cég által okozott károkról beszélt

Hírek2021. okt. 5.MTI

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.

Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Amerikai idő szerint hétfőn délben globálisan elérhetetlenné vált a Facebook közösségi oldal és az óriásvállalat tulajdonában lévő egyéb platformok, mint az Instagram és a WhatsApp - számolt be az amerikai sajtó.

Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak a Facebook alkalmazás elérésével. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban visszaálljunk a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért!

- közölte a Facebook a Twitteren.

A Facebook és a hozzá tartozó platformok több, mint 6 órán keresztül voltak elérhetetlenek.

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső - az alkalmazottak által használt - rendszereik is összeomlottak. 

A rendszer újbóli megindulását követően a cég egy hivatalos közleményt adott ki, melyben azt írták, a leállást konfigurációs hiba okozta, és a cég adatközpontjai közötti kommunikációban is emiatt lépett fel probléma.