A Fehér Ház titkai

Hírek2018. okt. 12.Növekedés.hu

A titkos szobákon át a kísértetekig, összegyűjtöttünk tíz kevésbé ismert tényt a Fehér Házról.

A 132 szobával, 35 fürdőszobával, 28 kandallóval, 412 ajtóval és 147 ablakkal rendelkező Fehér Házban elég komoly bújócskát lehetne rendezni... bár titkos szolgálat ennek valószínűleg nem örülne. Milyen titkokat rejthet a több mint kétszáz éves épület?

Van egy ikertestvére Írországban 

Az elnöki rezidencia megvalósítására anno pályázatot írtak ki, amelyre kilenc építész jelentkezett. Végül az ír származású James Hoban terve lett a befutó, akit a dublini Leinster House ihletett meg.

Roosevelt nevezte el Fehér Házként

Mielőtt a 26. elnök 1901-ben hivatalossá nem tette a becenevet, az épületet különböző neveken hívták, például „Elnöki Palota”, „Elnöki Ház” és „Végrehajtó kastély”.

Nem mindegyik elnök szeretett ott lakni

Bármilyen fényűzőnek is tűnik az élet az elnöki rezidencián, több elnök is úgy nyilatkozott, nem szeret ott lakni. Truman elnök például „nagy fehér börtön” és „híres börtön” jelzőkkel illette a Fehér Házat, bár Ronald Reagen "nyolccsillagos szállodának" nevezte.

George Washington soha nem lakott a Fehér Házban

Az Egyesült Államok első elnöke volt az egyetlen, aki nem lakott a Fehér Házban, Philadelphiában élt, míg az építési munkálatok folytak. 1799-ben halt meg, mielőtt új lakhelye elkészült volna. A Fehér Ház első lakói John Adams és Abigail Adams voltak.

Rabszolgák építették

Korabeli bérszámfejtési dokumentumok támasztják alá, hogy a Fehér Ház felépítésben rabszolgák is részt vettek. James Hoban például a saját rabszolgát dolgoztatta ácsként

Számos titkos szoba is megtalálható benne

Miközben mindannyian hallottunk már például az Ovális Irodáról, a legtöbben nem veszik észre, hogy az épületben rengeteg titkos szoba is található.Többek között a saját mozi, a játékterem és a zeneterem mellett egy csokoládébolt, egy virágüzlet és egy fogorvosi rendelő is megtalálható a Fehér Házban.

A Nyugati Szárny 1902-ig nem létezett

 Az ikonikus nyugati szárnyat Roosevelt építette, hogy hat gyeremeke ne zavarja munka közben, elkülönítve így az üzleti teret a rezidencia többi részétől.

Sokak szerint szellemek járják

Winston Churchill állítólag látta Abraham Lincolnt, amikor a '40-es években tett látogatása alkalmával a fürdőszobából tartott kifelé. Elmondása szerint Lincoln elnök a kandalló előtt állt, majd pillanatokkal később mosolyogva felszívódott.

Egyszerre 140 ember tud vacsorázni

 A Fehér Házban öt, teljes munkaidőben dolgozó séf készíti az ételeket, a konyha pedig körülbelül 140 vendéget tud ellátni egyszerre.  

A személyzetnek 12 órája van, hogy beköltöztesse az új elnöki családot

A több mint 100 fős személyzet feladata, hogy 12 óra alatt minden személyes holmi és bútor a helyére kerüljön, hogy mire megérkezik az új elnöki család, otthon érezzék magukat.