Madarat tolláról, amerikai elnököt aláírásáról

Hírek2018. máj. 12.Növekedés.hu

Az elnöki rendeletek aláírási ceremóniája nagy horderejű médiaeseménnyé nőtte ki magát az amerikai politikában Donald Trump elnöksége alatt. A nyilvános aláírás nem szabály, inkább hagyomány Washingtonban, de Trump látványos aláírási "ünnepséggé" fejlesztette. Az unokái által választott vastag, fekete tollával írt hatalmas szignója a védjegyévé vált, és grafológusok az egész személyiségét elemezték ez alapján. Összehasonlították az aláírását több híres amerikai elnökével, íme az eredmény.

Az aláírási tradíció egészen Franklin D. Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnökéig vezet vissza, a magyarázata pedig a következő: a toll, amellyel aláírják a történelmi jelentőségű dokumentumokat, maga is kultikus jelentőségű tárggyá válik.  A tollakat a Fehér Ház gravíroztatja, és azok kapják meg emlékbe, akik az adott törvény vagy egyéb dokumentum kulcsszereplői, vagyis támogatói. Az írószerek a tulajdonosok otthonába kerülnek, vagy esetleg múzeumba. Amikor 1964-ben Lyndon Johnson aláírta a híres polgárjogi törvényt, több mint 75 tollat használt, és az egyiket azonnal átnyújtotta Ifjabb Martin Luther Kingnek. Mivel egyszerre több írószer használata nem kötelező, van olyan elnök is, aki nem követi a hagyományt. George Bush például mindig csak egy tollat használt az aláírásokhoz, a nem használt tollakat pedig elajándékozta. Azt a darabot, amivel aláírta az adott törvényt, szemtanúk szerint zsebre tette. Érdekesség, hogy Donald Trumpot grafológusok hada elemezte már óriási aláírása alapján:

eszerint az elnök szeret a középpontban lenni, törtető, bátor, makacs, és megalkuvásra kevéssé hajlamos, kemény tárgyalópartner.

Trump eddig több mint 60 rendeletet írt alá, volt tehát bőven alkalom az elemzésre. Szignója kétségtelenül sokatmondó, főleg egybevetve több amerikai elnök aláírásával.