Magyarország és Washington egy szinten

Elemzések2018. jan 14.Növekedés.hu

Döbbenetes, egyben tanulságos térképet tett közzé a University of Michigan, amelyben az USA egyes tagállamait "kicserélték" más országokra - pusztán a gazdasági teljesítményt nézve. Így került Florida helyére Indonézia, Texaséra Kanada, míg Kalifornia a világ egyik legerősebb gazdaságával, Franciaországgal vált "egyenlővé". Magyarország a Kolumbia Kerület, vagyis a főváros Washingonnal került egy szintre a 120 milliárd dollár körüli GDP-vel.
 
Mark J. Perry, a University of Michigan professzora az American Enterprise Institute elemzőcsapatával állított össze egy olyan ábrát, amely 2015-ös adatok alapján mutatja be, hogy a világ GDP-jének mintegy 30 százalékát előállító USA egyes államai által megtermelt GDP mely országok nemzeti össztermékeivel állíthatók párba.
 
Texas állam például annyi GDP-t állított elő, mint Kanada, New York állam annyit, mint Dél-Korea. Magyarország is felkerült a térképre, hazánk 2015-ben, dollárban mért 120 milliárdos GDP-je Columbia Kerület (District of Columbia), azaz lényegében a főváros, Washington város GDP-jével tekinthető azonos szintűnek.
 
Az összehasonlításból kiderül, hogy az USA tavaly megtermelt mintegy 19 trillió dollár értékű GDP-je hány ország együttes éves termelését adná ki. Kalifornia például a világ hatodik legnagyobb gazdasága lenne, ha önálló országként venne részt a nemzetközi mezőnyben, hiszen Franciaországgal körülbelül egyenértékű értéket állít elő. Érdekes Texas esete is, amely elvileg önmagában is a tizedik legerősebb gazdaság lehetne, mivel megtermelt jövedelme Kanadáéhoz hasonlítható.
 
A világ egyik leggazdagabb országának számító, olajban gazdag Norvégia GDP-je Minnesota államéval állítható párhuzamba, míg Lengyelország Oregonnal "egyenértékű". Az olajnagyhatalom Szaúd-Arábia termelését lekörözi Illinois és Pennsylvania is, míg New York önmagában többet termel, mint egész Oroszország.
 
A térkép nemcsak jól szemlélteti a világgazdasági erőviszonyokat, hanem láthatóvá teszi, hogy az USA mennyivel versenyképesebb, mint legtöbb versenytársa, hiszen sokkal kevesebb munkaerővel éri el ugyanazt a GDP-szintet. 
 
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT érhető el.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.