A forgóeszközhitelek lettek a legkeresettebbek a vállalati hitelpiacon

Hírek2020. aug. 5.Növekedés.hu

Lassan heverheti ki a vállalati hitelpiac a koronavírus-járvány hatásait, még a válságnak kevésbé kitett társaságok is óvatosabban terveznek a bizonytalanságok miatt. A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett konstrukciókat viszont láthatóan ebben a helyzetben is komoly érdeklődés övezi. Az OTP Bank tapasztalatai alapján a fizetési nehézségek áthidalását segítő, szabad felhasználású forgóeszközhiteleket keresi a legtöbb vállalkozás.

A koronavírus-járvány nem azonos mértékben érintette a gazdaság szereplőit: sok cégnek – például a turizmus területén – a mindennapi működését lehetetlenítette el vagy fogta vissza, míg a kevésbé kitett vállalkozásokat kevésbé rázta meg. Az újfajta helyzet miatti bizonytalanságok azonban egyik szektort sem hagyták érintetlenül. Az OTP Bank legutóbbi kutatása alapján viszont mára a veszteségeket elszenvedő cégek vezetése is úgy látja, hogy kezd normalizálódni a helyzet, ám csak kiegyensúlyozottan, rövidtávra terveznek, és a kevésbé kitett társaságok döntéshozóit is óvatosság jellemzi.

A vállalkozók számára a pénzügyek terén a korábbinál is hangsúlyosabbá vált a biztonság és a kiszámíthatóság, ezért – főleg az erősen érintett társaságok vezetői – minden esetben alaposan átgondolják a hitelfelvételt.

A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett államilag támogatott, kiszámítható – maximum 2,5 százalékos – kamatozással kínált konstrukciókat viszont láthatóan ebben a helyzetben is komoly érdeklődés övezi.

A jegybanki NHP Hajrá eddigi eredményeit tekintve a program április 20-ai indulása óta a hitelintézetek eddig 4098 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, 285 milliárd forint összegben, amelyből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány 249 milliárd forint.

A megkötött szerződések volumenének 54 százaléka forgóeszközhitel, 26 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 20 százaléka pedig korábbi hitel kiváltásához kapcsolódott.

Az NHP Hajrá konstrukcióira az OTP Banknál több mint 800 ügyfél szerződött, összesen 45 milliárd forint értékben. Hitelkiváltásra az ügyfelek csupán 14 százaléka vette igénybe a forrásokat, míg új hitel igénylésre 86 százalékuk.

Az összes igénylést vizsgálva az ügyfelek több mint 80 százaléka a szabad felhasználású forgóeszközhiteleket kereste, csaknem 20 százalékuk igényelt beruházásaihoz forrást.

A korábbiakhoz hasonlóan az ágazatok közül leginkább a kereskedelem és gépjárműjavítás területéről tapasztalható komoly érdeklődés, innen érkezett a legtöbb igénylés, majd az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan, harmadikként pedig a mezőgazdasági vállalkozásoktól.

A területi eloszlást tekintve a legtöbb bejegyzett társasággal bíró központi régió vezet, ahol több mint 20 milliárd forintnyi összegben került sor szerződéskötésre az NHP Hajrá konstrukciói kapcsán az OTP Banknál. A sorrendben Északkelet-Magyarország következik 10 milliárd forinttal, majd a Dél-Alföldi Régió, illetve Észak-dunántúli Régió 6,4-6,4, milliárd forint összegű igényléssel, míg a Dél-dunántúlról 2,4 milliárd forint.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére megújított Széchenyi Kártya Program konstrukcióira eddig több mint 700 ügyfél szerződött a hitelintézetnél, összesen több mint 29 milliárd forintnyi forrásra. Ezek közül is elsősorban likviditásuk megteremtéséhez kerestek forrást az ügyfelek, az ágazatok közül leginkább a kereskedelem és gépjárműjavítás területéről.