A gázmennyiség ötödét adják az oroszok az Északi Áramlaton 

Hírek2022. júl. 25.Sz.A.

Néhány nappal ezelőtt nyitotta meg a Gazprom az Északi Áramlat 1-es vezetéken a gáz szállítását Németország felé, ám most az amúgy is csökkentett mennyiséget is megfelezik, vagyis a vezeték kapacitásának csak a 20 százalékát szállítják.

Bár pár nappal ezelőtt elindult az Északi Áramlat vezetéken a gázszállítás, a kapacitásnak csak a 20 százalékát küldi az orosz fél technikai problémákra hivatkozva - számol be a dw.com.

A Gazprom mai bejelentése szerint szerdától 33 millió köbméterre, vagyis a vezeték kapacitásának a 20 százalékára csökkentik az Északi Áramlat 1-es vezetéken szállított gáz mennyiségét.Jelenleg is csak a kapacitás 40 százalékát szállítja az orosz fél, ennek a mennyiségnek a felezését pedig ma ismét technikai problémákkal indokolták.

A Gazprom szerint egy turbina esetében adódott technikai probléma. A német gazdasági minisztérium szerint azonban nincs semmiféle technikai oka a gázszállítás csökkentésének.

A nemrég 10 napos karbantartás után ismét megnyitott Északi Áramlat teljes kapacitása elvileg 160 millió köbméter lenne.Olaf Scholz kancellár szerint az oroszok "a gabonát és a gázt is fegyverként használják".

Scholz ezzel arra utalt, hogy az orosz haderő Odessza kikötőjét rakétákkal lőtte szombaton annak ellenére, hogy egy nappal korábban az ukrajnai gabona kimentéséről írtak alá egállapodást az ENSZ és Törökország közvetítésével.

Németország az egyik legnagyobb mértékben függ az orosz gáztól, a gázcsapok elzárása esetén több vegyipari nagyvállalat leállna, és több millió német munkahely kerülne veszélybe.A gázmennyiség csökkentése azért is állhat a Gazprom érdekében, hogy továbbra is magas szinten tartsa az európai földgázárakat.

Mindenesetre a gáz tőzsdei ára ma a mennyiségi korlátozás hírére nyolc százalékkal nőtt, az ezer köbméterenkénti 1850 dollár fölé emelkedett. A gázcsökkentés nyomán a német tőzsde ma esett, miközben a többi nyugat-európai tőzsdei mutató feljebb került. 

Meddig tarthatnak ki a készletek?

Elemzők szerint amennyiben 40 százalékos kapacitáson küldi a gázt az orosz fél, akkor novemberre csak 80 százalékig lehet feltölteni az európai gáztározókat.Ha augusztus végéig nullára csökkenti a Gazprom az orosz gáz mennyiségét, akkor az európai tárolókat csak 70-75 százalékig lehetne megtölteni a tél kezdetéig, és az átlagosnál hidegebb időjárás esetén februárban Európa kifogyhat a gázból, és korlátozásokra kerülhet sor.

Ebben az esetben vagy 7 százalékkal csökkentik az egész felhasznált gázmennyiséget, vagy az ipari vállalatok jutnának 30-35 százalékkal kevesebb gázhoz.

A februári invázió előtt Oroszország adta az európai gázellátás 40 százalékát, de a függés mértéke Németország, Olaszország és több közép-európai állam - így Magyarország - esetében ennél jóval magasabb.

Az Európai Bizottság friss javaslata szerint már augusztus közepétől jövő év márciusáig vissza kellene fogni a tagállamok gázfelhasználását 15 százalékkal, ezt azonban az uniós országok egy jelenős része vitatja, és központi beavatkozásnak tartja.

Az uniós energiaminiszterek kedden próbálnak tető alá hozni a javaslatról egy megegyezést - írja a Reuters.