Kell-e elvégezni koronavírustesztet? - A döntés segítésére hoz létre honlapot a Google

Hírek2020. márc. 16.Növekedés.hu

A Google tájékoztató honlapot nyit, amely segíti az embereket annak eldöntésében, szükségük van-e koronavírusteszt készítésére.

Donald Trump cégvezetőkkel közösen bejelentette: a Google tájékoztató honlapot fejleszt, amely segíti az embereket annak eldöntésében, szükségük van-e teszt készítésére. A kiskereskedők áruházaik parkolóiban behajtásos tesztelési centrumokat alakítanak ki - írja a reuters.

A hírre a Google anyavállalata, az Alphabet, a Walmart, a Target Corp és a gyógyszertár-tulajdonos CVS Health részvényei több, mint 9 százalékos emelkedéssel zártak.

Köszönetet akarok mondani a Google-nak. A korábbiaktól eltérően gyorsan kifejleszt egy olyan honlapot, amely segít meghatározni, szükség van-e tesztre, és megadja a legkönnyebben elérhető helyszínt, ahol az lebonyolítható. A vállalat 1700 mérnöke dolgozik az ügyön és már jelentős előrehaladást ér el.

mondta Donald Trump amerikai elnök.

Egy előzetes bemutató szerint a felhasználónak számos kérdésre kell válaszolnia. A kérdésekre adott válaszok alapján a honlap felajánlja, hová forduljon a teszt elvégzéséért.

Akiknek szükségessé válik a teszt, egy áruház parkolójába irányítják, ahol rendelkezésre áll majd egy tesztelési lehetőség. A tesztek eredményét a helyi egészségügyi intézményekkel és diagnosztikai vállalkozásokkal együttműködve laboratóriumokba küldik. Az eredményt 24-36 órán belül interneten közlik.

A behajtásos tesztállomásokat nem az áruházak, hanem az egészségügyi hatóságok működtetik.

Verily, az Alphabet tulajdonában álló egészségügyi technológiai szolgáltató vállalkozás jelezte, hogy szakértői a Google munkatársainak bevonásával dolgoznak a honlap összeállításán.

Egyenlőre a fejlesztés korai szakaszában járunk. A tesztelést San Francisco BayArea térségében tervezzük lebonyolítani, remélve, hogy idővel szélesebb körre is kiterjeszthetjük

mondta a Verily szóvivője, Kathleen Parkes.

Az első lépésben azok tesztelési igényeit összegzik, akik hajlamosabbak a vírusfertőzésre. Elsőként az egészségügyi dolgozókat veszik számba. A szóvivő arra a kérdésre, hogy a honlap látogatóinak adatait hogyan használják fel, és azok milyen védelemben részesülnek, még nem tudott válaszolni.