A háború új fejezete kezdődhet ma – Az ukránok menekülnek

Hírek2022. aug. 24.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 181-dik napján:

- Mivel ma van a szovjet uralom megszűnésének 31-dik évfordulója Ukrajna fokozott orosz csapásokra készül. A hatóságok lemondták a kijevi ünneplést mivel arra számítanak, hogy a fővárost támadás alá fogják venni. Kijevhez olyan információk jutottak melyek szerint a polgári és a kormányzati infrastruktúra lesz célba véve.

A védelmi minisztérium azt kérte a lakosságtól, hogy legyenek különösen óvatosak.

- Mivel a főváros megtámadásától tartanak sok civil próbálja elhagyni Kijevet. A Putyin-rezsim megszállottja a szimbolikus dátumoknak, ezért logikus lenne ha a függetlenség napján indítanának támadást – mondta el Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

- Zelenszkij figyelmeztette Oroszországot, hogy Kijev a mai esetleges támadásokra határozott és erőteljes választ fog adni.

- Az ukrán elnök leszögezte, hogy a frontvonalak „befagyasztásába” és ezzel a megszállt területek átengedésébe nem fognak belemenni. Jelenleg Moszkva az ország 22 százalékát tartja az ellenőrzése alatt.

Zelenszkij a 2014-ben megszállt Krím-félsziget visszacsatolását is megígérte, ahogy azt is, hogy országa csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Mint mondta:

Minden a Krímmel kezdődött, és a Krímmel is fog véget érni.

- Ha a folyamatban lévő tárgyalások sikerrel járnak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei a következő napokban felkeresik az orosz kézre került Zaporizzsja atomerőművet.

- Az Egyesült Államok újabb katonai támogatást küld Ukrajnának, ezúttal 3 milliárd dollár értékben. A cél, hogy felkészítsék az országot a hosszú és kimerítő háborúra. Kijev egyebek mellett drónokat, lőszereket és különféle katonai felszerelések fog kapni.

- Ukrajna győzni fog és visszaszerzi minden földjét - mondta Andrzej Duda lengyel államfő Kijevben.

- Az oroszok a megszállt területekről elhurcolt ukrán gyerekek tömeges örökbefogadását szervezik – állítják ukrán források.

A külügyminisztérium szerint csak Mariupolból több mint ezer gyereket vittek Oroszországba.

- A beszámolók szerint Mariupolban fémketreceket építenek a hadifoglyoknak, akik ellen pert fognak indítani. Az ENSZ szerint az eljárás háborús bűnnek számít.

- Egy orosz milliárdoshoz köthető jachtot, melynek az értéke eléri a 75 millió dollárt, árverésre bocsátottak Gibraltárban. A 72 méter hosszú hajó eredetileg még márciusban lett lefoglalva.

- Az ultranacionalista Alekszandr Dugin lányának a temetésén több százan gyűltek össze Moszkvában. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint Darija Duginát az ukrán titkosszolgálatok gyilkolták meg.