Zuhan az euró! Nagy mozgások a devizapiacon!

Elemzések2022. aug. 24.HP

Nagyot esett az elmúlt napokban az euró/dollár árfolyam. Már többet ér egy dollár, mint egy euró. A dollár ereje döntően az amerikai állampapírok megemelkedett kamatelőnyével, illetve az eurozóna borúsabb gazdasági és politikai kilátásaival magyarázható. Mindeközben történelmi magasságba emelkedett a svájci frank / forint árfolyam.

1,0000 alá esett az euró/dollár árfolyam, vagyis többet ér egy dollár, mint egy euró. Ennek megfelelően az euró/forint árfolyam 414, míg a dollár/forint árfolyam 416 forinton állt.

Mindeközben történelmi magasságba emelkedett a svájci frank / forint árfolyam. A kurzus meghaladta a 431 forintot. A svájci frank híresen menekülő eszköz, melyet döntően a kockázati étvágy visszaesése során vesznek a befektetők.

Monetáris politika

Az infláció mind az Egyesült Államokban, mind az eurózónában 8-9 százalék környezetébe, avagy több évtizedes csúcsra emelkedett.

Emiatt mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mind az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési ciklusba kezdett, hogy visszaterelje a 2 százalékos célhoz az inflációt.

Az EKB ugyanakkor kevésbé tud lendületesen szigorítani a pénzpolitikán. Ennek oka, hogy az eurózóna déli periférikus tagállamai rendkívüli módon el vannak adósodva. Olaszország 150 százalék feletti GDP arányos államadósság mutatóval rendelkezik.

Az EKB nem engedheti meg, hogy fenntarthatatlan szintekre emelkedjenek az olasz államkötvényhozamok, hiszen az rendszerszintű stabilitási kockázatokkal járna. Emiatt óvatos kamatemelésekkel, és szükség esetén célzott kötvényvásárlásokkal próbálja finomhangolni a pénzpolitikát.

Ezzel szemben a Fed viszonylag könnyedén tudott kamatot emelni, hiszen ilyen jellegű problémákról nem beszélhetünk az Egyesült Államokban.

Az időközben 9000 milliárd dollárra duzzadt jegybanki mérlegfőösszeghez azonban egyelőre a Fed sem mert hozzányúlni.

Kötvényhozamok

A lendületesebb amerikai kamatemelési ciklus hatására megnőtt az amerikai állampapírok kamatelőnye a német papírokkal szemben.

A 2, 5 és 10 éves német államkötvények rendre 0,83, 1,1 és 1,33 százalékos hozamot nyújtanak. Ugyanez az amerikai állampapírok esetében 3,26, 3,12 és 3 százalék. Szemmel látható az amerikai kötvénypiac kamatelőnye, amely erősíti a tőkebeáramlást és a dollárt.

A rövidebb lejáratú amerikai papírok kamatelőnye egy év leforgása alatt egy-másfél százalékkal nőtt meg, ami a nagy intézményi ügyfelek és befektetők dimenziójában komoly különbség.

Menekülő szerep

Piaci pánik idején jellemzően erősödik a dollár, miután az abszolút biztonságosnak tartott amerikai piacokra áramlik a tőke. Európában háború van, a geopolitikai kockázatok jelentősek, ami miatt a globális befektetői kockázati étvágy visszaesett.

Energiaválság

Az energiaválság és az energiainfláció legerőteljesebben Európát érinti, mely sokat veszíthet a versenyképességéből, miután kevesebb és drágább energiához tud csak hozzájutni.

Emellett a háborús infláció Európa-szerte meggyengíti a háztartások jövedelmi helyzetét. A fogyasztói és üzleti hangulatindexek mélypontra estek. Az előremutató feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek zsugorodást jeleznek előre.

A folyamatok az európai gazdasági teljesítmény érdemi gyengüléséhez vezetnek. Ez negatívan hat az euró árfolyamára.

Politikai kockázatok

Az energiaválság és a drasztikus mértékű infláció következtében érdemben csökken az európai lakosság életszínvonala. Következésképpen belpolitikai válságok és kormányváltások következhetnek. Olaszországban is újra megnőtt a politikai bizonytalanság.

A populista irányzatok megerősödése növelheti az euró-ellenességet és a fegyelmezetlenebb költségvetési politika kockázatát a déli periférikus országokban. Ez befektetői szemmel komoly kockázat a végletekig eladósodott déli országok esetében.