Money.hu: Új piac épül a lakáshitelezésben

Ingatlan2021. feb. 23.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Megkezdődött az állami támogatással elérhető otthonfelújítási program, amely új piacot hoz létre a lakáshitelezésben. Az érintett gyermekes családok kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a felújítást, ezért felélénkülhet a kereslet a korszerűsítendő lakások iránt.

A money.hu szerint egy 3 millió forintos felújítási hitelnél a kezdeti törlesztőrészlet 30 ezer forint, egy 5 és 6 milliós kölcsön esetében pedig kevesebb mint 50 ezer, illetve majdnem 60 ezer forint lehet. Az állami támogatás megérkezése után pedig jelentősen csökken a kiadás. 

Gyorsabbá válhat a következő időszakban a magyar lakásállomány megújulása a januártól elindított, államilag támogatott - kedvezményes hitellel is elérhető - otthonfelújítási program eredményeként. Egyúttal egy új piacot is teremthet a lakáshitelezésben - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu legújabb összeállításából. Az otthonfelújítási program januárban indult, az ahhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt pedig február eleje óta lehet igényelni.

Milliók, tízezrek, különbségek

Azok a gyermekes vagy gyermeket váró, megfelelő jövedelmi helyzetben lévő családok jelenhetnek meg a piacon, akik a korszerűsítés költségeit hitelből szeretnék finanszírozni. Az érintettek száma jelentős lehet, mert a becslések szerint akár több mint 100 ezer lakásfelújításra kerülhet sor. Ezek egy részét pedig várhatóan kölcsön segítségével oldják meg a háztartások. Már több bank jelent meg a saját otthonfelújítási hitelével, amelyek folyósítása az állami támogatás miatt szigorú feltételekhez van kötve. A hitelfelvevők által fizetendő kamat 3 százalékban van maximálva, a futamidő pedig legfeljebb 10 esztendő lehet. 

A money.hu számításai szerint egy 3 millió forintos államilag támogatott felújítási hitelnél a kezdeti törlesztőrészlet 30 ezer forint, egy 5 és 6 milliós kölcsön esetében pedig kevesebb mint 50 ezer, illetve majdnem 60 ezer forint lehet a havi kiadás. Ez pedig az otthonfelújítási támogatás megérkezése után jelentősen csökken.

A legmagasabb, 6 millió forintos, 10 éves futamidejű felújítási hitel esetében, ha 12 hónap törlesztés után megérkezik a 3 millió forintos támogatás, akkor onnantól a havi törlesztés már 30 ezer forint alá, 26-27 ezer forintra mérséklődik. A money.hu szakértői szerint a kamatok terén nagy eltérések nem lehetnek a támogatott felújítási hitelek között, ám a bankok hitelbírálati és jövedelmi eljárásaiban már lehet különbségekre számítani. 

Mekkora támogatással lehet számolni? 

Az otthonfelújítási program a lakáspiacot is érintheti. Az elmúlt években a felújítandó lakások kevésbé voltak keresettek, sok vásárló inkább kifizette a normál vagy felújított állapotban lévő ingatlanoknál a "felárát". Most viszont felélénkülhet a kereslet a szóban forgó, korszerűsítendő lakások iránt.

Akik pedig lakáskölcsön segítségével vásárolnának ingatlant, azoknak kézenfekvő segítséget ad az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző szolgáltatása. Ez a szolgáltatás megmutatja, hogy a lakásvásárlást tervezők az önerejük mellett mekkora vissza nem térítendő állami támogatásra lehetnek jogosultak, milyen összegű kamattámogatott és piaci kamatozású hitelt kaphatnak, és az utóbbiakhoz kapcsolódóan mekkora havi törlesztőrészletre számíthatnak.