A honvédelmi miniszter utasítást adott a haderő készenlétének fokozására

Hírek2022. júl. 13.MTI

Utasítást adott a haderő készenlétének fokozására a honvédelmi miniszter szerdán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldalán kiemelte:

"korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket", mint például a szűnni nem akaró háború Magyarország közvetlen szomszédságában vagy az ország déli határait "ostromló erőszakos illegális migránsok".

Ezekre Európa-szerte mindenki reagál. Az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet - sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzáfűzve: "nekünk is fel kell vérteznünk magunkat".

Közölte: "békénk megvédése érdekében" arra utasította Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.

Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be - mondta a miniszter.

Mindezt családjaink, otthonaink védelme érdekében tesszük. Magyarország védelme a Magyar Honvédség feladata

- közölte.

Egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, kiemelve: "nekünk Magyarország biztonsága az első!".