Gulyás Gergely: Csak az átlagos fogyasztás után jár a rezsicsökkentett ár, az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni

Hírek2022. júl. 13.Dajkó Ferenc Dániel

Hét pontból álló energia-veszélyhelyzeti csomagot fogadott el a kormány. Változik a rezsicsökkentés. A változás a háztartások egynegyedét érinti. Komoly lépések az energetika terén. Újraindítják a Mátrai Erőművet, fokozzák a lignit bányászatot és a földgáz kitermelést - hangzott el a Kormányinfón.

Változik a rezsicsökkentés

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkedtek az energiaárak, több helyen már energiaválság van kialakulóban - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Az energia ára ötszörösére, a földgáz ára háromszorosára emelkedett egy év alatt - ismertette.

A magyar kormány az energia-veszélyhelyzet keretében 7 pontból álló csomagot fogadott el - sorolta.

A 7 pontból álló intézkedés a követekező:

  • Magyarország másfél milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, ha kell még a drágább technológiákat is alkalmazzák
  • a kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be a piacról. Jelenleg a földgáz tárolók töltöttsége 44 százalék, ez az év egynegyedében az ország teljes gázellátását lenne képes biztosítani, a cél ezt minél magasabb szintre emelni.
  • a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra beleértve a tűzifát, a bértárolás kivételt képez
  • jelentősen megnövelik a lignit kitermelést
  • újra indítják a Mátrai Erőmű lignittüzelésű blokkjait
  • a kormány kezdeményezi Paks I üzemidejének a meghosszabbítását
  • a csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztási szintjéig lesz rezsicsökkentett, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a különbözet után már piaci árat kell fizessen, ez a háztartások háromnegyedét nem érinti

Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon:

elektromos áramból: 210kWh/hó, azaz 2532 kWh/év

földgázból: 144 köbméter/hó azaz 1529 köbméter/év

A rezsicsökkentést érintő új szabályozás augusztus elsején lép életbe. A szabályozásban megszabott limit fogyasztási helyenként értendő. Fontos kiemelni, hogy csak a fogyasztási többlet után kell piaci árat fizetni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a kormánynak minden eshetőségre létezik vészforgatókönyve, így szükség esetén van egy lekapcsolási sorrend, azonban a tárcavezető kihangsúlyozta, hogy jelenleg folyamatos hazánk ellátása és nincs semmilyen ok a riogatásra, pillanatnyilag jók a kilátások. 

Ausztrián keresztül ugyan nem érkezik jelenleg földgáz az országba, azonban Szerbián keresztül ezt a kiesést pótolni tudjuk - tudatta.

A lignittermelés és a széntüzelésű erőművi blokkok újraindítása kapcsán újságíró kérdésre válaszolva elmondta, hogy mindezek ellenére tartani tudjuk majd a 2030-ig vállalt uniós klímacélokat.

A paksi atomerőmű működtetéséhez szükséges minden eszköz - alapanyag rendelkezésre áll - ismertette.

Drasztikus árat kellene fizetni rezsicsökkentés nélkül

A Kormányinfón Németh Szilárd, kormánybiztos ismertette, hogy az átlagfogyasztás után mekkora összeget kellene fizetni rezsicsökkentés nélkül:

Rezsicsökkentés nélkül egy átlagfogyasztónál 7500 forint helyett 53 000 forint lenne a villanyszámla, 15 800 forint helyett 131 ezer forint lennr a gázszámla havonta.

A mostani változtatás csak a többletfogyasztókat érinti és csak a túlfogyasztás után kell piaci áron fizetni.

Németh Szilárd elmondta, hogy a nagycsaládosoknak járó kedvezményes fogyasztási limit továbbra is megmarad. A három gyermeket nevelő családoknál a földgázfogyasztás éves limitje 2329 köbméter, és minden további gyermek után plusz 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villany esetében ilyen kedvezmény nincs.

Vízközművek

A kormánybiztos újságírói kérdésre elmondta, hogy a mai napon tartott kormánymegbeszélésen téma volt a vízközművek helyzete is és a megoldás is közel került mostanra. 

Minél tovább megvédeni a családokat a magas benzinártól

Gulyás Gergely a benzinárstopról is beszélt. Kiemelte, október elsejéig meghosszabbították az üzemanyagok ársapkáját. A tárcavezető elmondta, hogy a kormány szándéka, hogy minél tovább megóvják a magyar családokat az elszabadult üzemanyagáraktól.

Tűzifa helyzet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy amellett, hogy kiviteli tilalmat rendelnek el a tűzifára, a kormány külön feladatba adta a hazai tűzifahelyzet felmérését, annak érdekében, hogy megtudják mennyit lehet belőle télre előteremteni és ennek érdekében egy programot is kidolgoznak.

A KATA visszatér az eredeti céljához

Gulyás Gergely elmondta, hogy a KATA szabályainak a módosítása nem költségvetési intézkedés volt. Nem fenntartható, hogy egyesek a többszörösét adózzák, mint mások - fogalmazott. Eddig a katázók kétharmada munkaviszonyt váltott ki vele - húzta alá. 2012-ben a KATA létrejöttekor ez egy kisvállalkozóknak szóló adónem volt. Az új szabályozásnak köszönhetően a KATA visszatérhet az eredeti célokhoz. A módosítás sehol nem fogja veszélyeztetni az ellátást - hangsúlyozta.

(A címlapi- és a borítókép forrása: MTI/Kovács Tamás)