A horvát gazdaság belerokkanna még egy zárlatba

Hírek2020. jún. 23.Növekedés.hu

Darko Horvat gazdasági, vállalkozási miniszter szerint Horvátország nem engedhet meg magának még egy, az elmúlt három hónaphoz hasonló zárlatot. A miniszter szerint hiányoznak az ehhez szükséges pénzügyi források, az állami költségvetés nem lenne képes kezelni egy ilyen helyzetet, olvasható a total-croatia-news.com hírportálon.

Február közepén, amikor a fenyegetés elérte Horvátországot, azt mondtam: okosan, intelligensen és türelmesen! A horvát társadalom bizonyos rétegeit talán kissé másképpen kell megóvni a koronavírus fenyegetésétől

mondta a miniszter, utalva a növekvő számú új COVID-19 esetre.

Hangsúlyozta, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az óvodás gyermekekre, az iskolákra és az időskori otthonokban élőkre.

Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt három-négy hónap megtanított bennünket, hogyan kell használni a fertőtlenítő szereket, hogyan kell megtartani az egymástól való távolságot. Ha ezeket az intézkedéseket kicsit szigorúbban alkalmazzuk, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a gazdaság a koronavírus fenyegetettsége mellett is működhessen és az állami költségvetést is valamennyire fel tudjuk tölteni.

Darko Horvat hozzátette: a közösségi szolgáltatásokat a fenyegetettség ellenére továbbra is fenn kell tartani. A veszély nem csupán Horvátországban, hanem a környező térség egészében jelen van. Kellő óvatosságra van szükség annak megelőzésére, hogy bármilyen gócpont átkerülhessen Horvátországba.

A miniszter kitért a hatalmon lévő kormány eredményeire is.

Megbízatásunk kezdetén azt a célt tűztük ki, hogy a beruházások szintje érje el a GDP egy százalékát. Ezt a célt valamelyest túlteljesítettük. Mandátumunk befejezéséig el szeretnénk érni, hogy a kutatás-fejlesztési beruházások az európai átlag, a GDP 2,5 százaléka körül alakuljanak.