Mekkora kiesés a hazai szállodaiparnak a külföldi turizmus lenullázódása?

Elemzések2020. jún. 23.HP

A szállásadók bevételeik felét elvesztik a küföldi turisták kiesésével - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A KSH kiadványa rávilágít, hogy hazánk kereskedelmi szálláshelyein az elmúlt években folyamatosan növekedett a vendégek száma, akiknek közel felét a külföldről érkezők tették ki. A kereskedelmi szálláshelyek 2019-ben 12,9 millió vendéget fogadtak 31,5 millió vendégéjszakára. Ebből 6,2 millió volt a külföldi vendég és 15,8 millió az általuk foglalt éjszaka. Utóbbiak hattizedét Budapesten töltötték.

A szállodák, panziók, üdülőházak, kempingek és a közösségi szálláshelyek árbevételének megközelítőleg 60 százalékát a külföldi turizmusból befolyó bevétel tette ki.

A mostani nehéz hónapokban tehát a szállásadók árbevételük több mint felét elvesztik csak a külföldi turisták távolmaradása miatt.

A külföldiek részesedése a havi bruttó szállásdíj bevételből

Forrás: KSH

Áprilisban a külföldiek által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 99 százalékkal zuhant, de már márciusban is 60 százalékos volt a visszaesés mértéke.

Forrás: KSH

Csúcsszezon

Némi optimizmusra ad okot, hogy júliusban és augusztusban érkezik a legtöbb külföldi vendég a hazai kereskedelmi szálláshelyekre. Főleg a német és a lengyel vendégek száma jelentős ezen időszakban.

Kedvező esetben, azaz a járvány gyors lefutása és a szabad mozgást korlátozó nemzetközi intézkedések feloldása esetén a főszezonig ismét megnőhet a beutazások száma. Az aktivitás azonban még így is jócskán alulmúlhatja a korábbi években látott számokat, hiszen többek között az idősebb korosztály óvatossági megfontolásból otthon maradhat.

Mely térségek érintettek a legjobban?

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy Magyarország egyes területeire mennyi külföldi turista érkezik egy év során. Ez alapján a budapesti, a balatoni és az észak-nyugat magyarországi régiót sújtja a legnagyobb mértékű forgalomkiesés.

Forrás: KSH

Mire költenek a külföldiek?

A lenti ábra a külföldiek kiadásainak 2015 és 2019 közötti átlagos szerkezetét mutatja. A Magyarországra utazó külföldiek vásárlásra és szállásra költik a pénzük felét.

A Magyarországra tett külföldi utazásokhoz kapcsolódó kiadások megoszlása fogyasztási csoportok szerint


Forrás: KSH

A turizmus visszaesése szemmel láthatóan kihat a kiskereskedelmi és más egyéb ágazatokra is.

Súlyok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai alapján a hazánkba érkező külföldi látogatók gazdasági súlya számottevő, 2019 folyamán az ebből származó bevételek a szolgáltatásexport 24, illetve a GDP 4,5 százalékát érték el.

A GDP-hez viszonyítva az első és a negyedik negyedév a legkevésbé hangsúlyos. A legerősebb időszaknak a július–augusztusi főszezont magában foglaló harmadik negyedév számít.

Forrás: KSH

Honnan érkezett a legtöbb külföldi?

A következő ábra azt mutatja, hogy mennyi külföldi érkezett a környező országokból hazánkba a tavalyi utolsó negyedévben. Ebben a kérdésben Németország magasan vezet, majd a sorban Románia, Szlovákia és Ausztria következik.

Forrás: KSH

Mi hova szeretünk utazni?

Magyarországról 2019 utolsó negyedévében pedig messze menően a legtöbben Ausztriába és Szlovákiába utaztak. Emellett Románia és Ukrajna volt még viszonylag népszerű utazási célpont.

Forrás: KSH