A járvány árnyékában tér vissza a maffia

Hírek2020. máj. 25.Növekedés.hu

A COVID-19 és a gazdasági válság megpróbáltatásai között Olaszország kénytelen szembenézni a Camorra klán újabb felemelkedésével is. A bűnügyi szindikátus, más szervezetekhez hasonlóan, megpróbálja kihasználni a zárlat után jelentkező társadalmi vákumot és visszaszerezni a korábbiakban elveszített befolyását, olvasható a dw.com hírportálon.

Olaszorság dél-nyugati térségében, Campaniában a Camorra igyekszik beszivárogni a társadalom szöveteibe. A civil szervezetekkel versengve támogatja a helyieket. Élelmiszer csomagokkal vagy 50 eurós bankjegyekkel környékezik meg a legkiszolgáltatottabb csoportokat.

Általában elveszik az emberek pénzét, most ők adnak. Kisebb összegeket adományoznak, később pedig kérnek valamit cserébe mondja Luigi Cuomo, a nemzeti korrupcióelleni szervezet az SOS Imrese elnöke.

Miután képes nagy összegek azonnali mobilizálására, a Camorra szokásos módszerét alkalmazza: a pénzét jogszerű üzleteken át mossa tisztára.

Érzékeltük, hogy a válság terjedésével felgyorsul ez a gyakorlat

folytatja az elnök.

Most nincs mivel fenyegetni a vállalkozások tulajdonosait. Többségük segítséget keres és a Camorra ott van.

Luigi Cuomo úgy látja, hogy a kormányzat képtelen volt kezelni a válságot. Zavaros, késedelmes intézkedéseket hozott, ami a vállalkozók szemében azt erősítette, hogy a csőd elkerülése érdekében nincs más lehetőség, mint a maffiapénzek igénybevétele.

A hatóságok a helyzet kézben tartása érdekében végül úgy döntöttek, hogy országszerte állami felügyelet alá vonnak mintegy 15 milliárd euró értékű vagyontárgyat.

Az olasz jogszabályok lehetővé teszik, hogy a bűnszervezetek által birtokolt vagyont az állam elkobozza és társadalmi projektek céljaira újrahasznosítsa. A Bűnszervezetektől Elkobozott Vagyon Nyilvántartásának és Hasznosításának Nemzeti Ügynöksége (ANBSC) nyilvántartásai szerint az elmúlt 20 évben valamivel több, mint 65 000 vagyontárgy, közöttük földek, vállalatok, épületek és építési telkek kerültek államit tulajdonba.

Renato Natale, annak a városnak, Casal Di Principe-nak a polgármestere, ahonnan a legbefolyásosabb Camorra-klán, a Casalesi származik, az elkobzott vagyon 65 százalékát már újrahasznosította.