Győrffy Balázs: Jól üzemel az áruszállítás

Hírek2020. máj. 25.Sz.A.

Egészen abszurd a helyzet, hogy miközben nagyon sokan elveszítették a munkájukat, például a spárgaszedésnél azzal szembesülnek, hogy az a jellemzően román és ukrán vendégmunkás csapat, amelyik leszedte az elmúlt években a spárgát, nem tud bejönni az országba - nyilatkozta Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy az áruszállítás a körülményekhez képest jól üzemel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az Inforádió Aréna című műsorában az agrárszektor jelenlegi helyzetéről szólva kiemelte: vannak olyan ágazatok, ahol már most komoly problémákat okozott a koronavírus-járvány, és vannak olyanok, amik a mostani, második hullámból kapnak egy meglehetősen komoly csapást. Hozzátette: reméli, lesznek olyan ágazatok, ahol nem fog drasztikus változást előidézni a járvány.

Beszélt arról is, hogy a NAK minden megyében Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportot hoz létre – a gazdálkodók, az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók, valamint az őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem operatív együttműködését támogassák.

Elmondta, voltak olyan szektorok, ahol azonnal órási problémákkal szembesültek a járvány miatt. Ezek jellemzően a HoReCa-szektorral (hotelek, éttermek, kávéházak) voltak partneri kapcsolatban. Itt szinte egyik pillanatról a másikra megszűnt a piac, ahova eddig értékesítették a termékeiket. Itt nem csak élelmiszerre kell gondolni, ide kell érteni a szeszes italokat és a vágott virágok értékesítését is. Érintett ebben a körben a zöldség- és a gyümölcságazatnak egy jelentős része, különösen a hajtatott zöldségek.

Kitért arra is, hogy a Kamara indított egy digitális felületet NAK Piactér néven, amelynek célja az élelmiszer-előállítói oldal összekapcsolása az élelmiszer felvásárlói/kereskedői oldallal.

Több mint 100 vállalkozás több mint 1000 terméke került már feltöltésre a rendszerbe, tucatnyi kereskedő szintén regisztrált már.

Kiemelte, az Európai Unió a világ legnagyobb élelmiszer exportőre, de a piaci mozgások meglehetősen nehézkesek: nagyon sok termék szorult most be az Unión belül. Ez azt jelenti, hogy mindenki ott értékesít, ahol csak tud, ha egyáltalán tud. Ezért hatalmas nyomás nehezedik a hazai termelő/feldolgozó szektorra is.

Van olyan húsipari vállalkozás, ami egész egyszerűen leállította a sertések vágását, mert megteltek a raktárai.

Mivel a sertések a gazdáknál vannak, ami túltartást eredményez, mivel az állatokat takarmányozni kell, ami többletköltséget jelent. 

Győrffy Balázs elmondta, hogy egy általános ágazati presztízsnövelésre lenne szükség.

Beszélt arról is, hogy sem gazdaságilag, sem járványügyileg, nem tartja indokoltnak azt a döntést, hogy piacokat zárjanak be, a helyi piacok értékesítési felülete ugyanis fontos.

A kötelező termelési leállításokkal kapcsolatban Győrffy Balázs azt mondta, hogy "nagyon sok esetében ez nem alternatíva, egy állattartó telep nemhogy egy hétre, de két napra vagy egy napra sem tud leállni. Ha leáll a termelés, akkor annak újraindítása elképszető költséges és időigényes.”

A határzár miatti munkaerőproblémákkal kapcsolatba kiemelte, egészen abszurd a helyzet, miközben nagyon sokan elveszítették a munkájukat, a spárgaszedésnél például azzal szembesülnek, hogy

az a jellemzően román és ukrán vendégmunkás csapat, amelyik leszedte az elmúlt években a spárgát, nem tud bejönni az országba.

Hangsúlyozta, hogy az áruszállítás a körülményekhez képest teljesen jól üzemel. A NAK elnöke szerint jól megértették a gazdasági élet szereplőinek elvárását a kormányok, így a magyar kormány is, gyorsan és jó irányba léptek.