A járvány után boom jön a lakberendezési piacon?

Hírek2021. ápr. 23.Növekedés.hu

Vajon hogyan hatott a járvány a lakberendezési piacra? Mi várható a jövőben? Miben változtak meg a fogyasztói szokások? Érdekes kérdések! Nézzük!

A home office hatása

A karantén egyik legismertebb és a lakberendezéssel leginkább összefüggő hatása a home office életvitel kialakulása, elterjedése volt. Az otthoni munkavégzés velejárója, hogy az emberek először is kényelmes és kellemes munkaállomást igyekeztek megteremteni maguknak. Ezért aztán hirtelen megnőtt a kereslet az irodai bútorokra, hiszen mindenki ergonomikus és hosszú távon is kényelmes dolgozósarkot alakított ki magának. 

Az otthoni tartózkodás hosszabb távú következménye lett, hogy az emberek elkezdték csinosítgatni, felújítgatni közvetlen környezetüket, a lakásukat, házukat. Ezért aztán a bútorok, különböző lakberendezési tárgyak is elkezdtek fogyni, sőt, néhány nagyáruházban idővel hiánycikkek lettek a legnépszerűbb termékek. Hiszen a kereslet nőtt, azonban a vírus a gyártásra negatívan hatott. 

Sokan, mivel nem tudták hol eltölteni a szabadidejüket, belemerültek a különböző lakberendezési trendek tanulmányozásába, és megpróbálták megteremteni a tökéletes és stílusos otthont maguknak. 

DIY és online vásárlás

A lakásfelújítási hullám azonban a kisebb, könnyebben lecserélhető bútorokat, szőnyegeket, kiegészítőket érintette elsősorban. Sokan idővel azért vágtak bele valamilyen lakásfelújításba, mert lett rá szabadidejük. Elkezdtek egyre jobban terjedni a DIY, azaz csináld magad trendek, mert komplett brigádot, szakembereket nem szerettek volna az otthonukba hívni az emberek, vagy épp nehezen kivitelezhető lett volna.

Így aztán a lakberendezési piac más területein is folyamatos növekedést lehetett tapasztalni. Egyre jobban elterjedt az online vásárlás, egy felmérés szerint a megkérdezettek 20%-a csak azért vásárolt az interneten, mert erre volt lehetősége. A szakemberek szerint azonban az online vásárlás mértéke meg fog maradni, mert az emberek megszerették és megszokták az azzal járó kényelmet. A lakberendezés területén is. 

A DIY otthonfelújítás pedig egyre jobban terjed. Sokan igyekeznek megkerülni a szakembert igénylő megoldásokat, és például öntapadós tapétát vásárolnak a tapetauzlet.org webáruházból, vagy épp a választott tapétát maguk próbálják meg felhelyezni. Ugyanez a helyzet a festéssel és a különböző kisebb-nagyobb barkácsmunkákkal is. 

Mi várható a járvány után?

A komolyabb felújításokat azonban a legtöbben későbbre halasztották, hiszen mivel otthon tartózkodtak, ezért nem volt lehetőség arra, hogy nagyobb átalakításokat végezzenek a lakáson vagy házon. Ezért a szakembereket - kivitelezőket és egyébként mellettük a lakberendezőket - érte hátrányosan a járvány. 

Az előrejelzések szerint azonban a járványhelyzet javulásával ezek az elhalasztott munkák kerülnek majd sorra. Hosszú távon pedig trend marad az interneten való vásárlás.(X)