A járványgócok ellenére is gyorsabban növekszik a kínai ipar és kiskereskedelem

Hírek2021. nov. 15.MTI

Meghaladta a várakozásokat a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése októberben az ellátási láncban kialakult fennakadások, illetve az ország több részén felbukkanó, újabb járványgócok miatt bevezetett korlátozások ellenére.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ipari termelés októberben 3,5 százalékkal növekedett éves összevetésben. Elemzők 3 százalékos bővülést valószínűsítettek a szeptemberben jegyzett, 3,1 százalékos növekedést követően. A bővülés üteme mindazonáltal így is a második leggyengébb volt azóta, hogy tavaly áprilistól kezdve a kínai ipar visszaállt a növekedési pályára a koronavírus-járvány okozta visszaesés után.

Havi összevetésben októberben 0,39 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónapoz képest, míg az év első tíz hónapjában a kínai ipar 10,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték továbbra is az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke októberben 127,9 százalékos volt éves összehasonlításban, jóllehet ez a növekedés fokozódó mérséklődését jelezte az elmúlt hónapokhoz képest. Az autóipar egészét tekintve ugyan változatlanul visszaesést regisztráltak, a zsugorodás mértéke mindazonáltal éves bázison 8,3 százalékosra enyhült a szeptemberi, 13,7 százalékoshoz képest.

A villamosenergia-, hő-, gáz és vízszolgáltató ágazatban 11,1 százalékos bővülést jegyeztek fel októberben, miközben a kínai hatóságok különböző intézkedésekkel igyekeztek enyhíteni a magas szénárak miatt az ország több részén kialakult energiaellátási problémákat.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása szintén felülmúlta a várakozásokat a múlt hónapban: 4,9 százalékkal növekedett éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 3,5 százalékkal. A bővülés üteme azonban így is a harmadik legvisszafogottabb volt az idén, miután augusztusban az év leggyengébb szintjére zsugorodott, egyebek mellett az ország egyes részein pusztító, súlyos áradások, valamint szórványos járványkitörések hatására.

A kiskereskedelem forgalma havi összevetésben 0,43 százalékkal erősödött szeptemberhez képest, míg az év első tíz hónapjában 14,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva. A vendéglátóipar forgalma 2 százalékkal bővült éves bázison októberben, nyomottabb ütemben, mint az előző hónapban. Január-októberben a vendéglátóipar 25,7 százalékos növekedést ért el a múlt év azonos időszakához képest.

Az állóeszköz-beruházások értéke 6,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első tíz hónapjában. A növekedés ezzel az idei leggyengébb ütemre lassult. Elemzők 6,2 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-szeptemberi, 7,3 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 8,5 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában éves összevetésben.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta szeptemberről változatlanul 4,9 százalékos maradt októberben is. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt. A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az év első tíz hónapjában 11,33 millió új, városi munkahelyet hoztak létre az országban, határidő előtt teljesítve a célt.