Hamarosan újabb kínálati sokkal nézhetünk szembe?

Elemzések2021. nov. 10.Harsányi Péter

A Bank of America befektetési bank előrejelzései alapján 120 dollárra, avagy másfélszeresére emelkedhet a kőolaj világpiaci árfolyama a jövő év közepére. A globális kereslet vártnál gyorsabb bővülésével jó eséllyel nem tud majd lépést tartani a kínálat, ami a készletek apadását és az árfolyam további jelentős emelkedését vonhatja maga után. E forgatókönyv megvalósulásának lendületes benzináremelkedés, magasabb infláció és szigorúbb monetáris politika lenne a következménye.

Jövő júniusra a jelenlegi 80 dolláros szintekről 120 dollárra emelkedhet a Brent típusú kőolaj világpiaci árfolyama a Bank of America legfrissebb előrejelzései alapján.

A világgazdasági aktivitás felfutása, a támogató gazdaságpolitikák, illetve a növekvő közúti és légiforgalom következtében a globális olajkereslet további lendületes élénkülésére számít a befektetési bank.

Ezt a folyamatot segíti az elmúlt hónapokban kialakult energiaválság. A földgáz és a szén ára drasztikusan megemelkedett, így a vállalatok alternatív energiaforrásokat kezdtek keresni. Ennek eredményeképpen a vállalati szektor kőolaj fogyasztása érezhetően megnőtt.

Ezzel szemben a kínálat nem tud lépést tartani a növekvő kereslettel. Az OPEC országok láthatóan nem akarják érdemben növelni a kitermelésüket. Ez érthető is, hiszen ők alapvetően a magasabb kőolajárakban érdekeltek. Emellett az amerikai palaolajtermelés sem bővült a várakozásoknak megfelelő ütemmel.

A végeredmény a készletek lendületesebb leépülése lehet, ami új csúcsokra repítheti az olaj világpiaci árfolyamát.

Hiába duplázódott az elmúlt egy év során a fekete arany ára, a kilátások alapján még most sem drága.

Következmények

A magasabb olajárak a szállítási költségeken és a magasabb üzemanyagárakon keresztül magukkal húzzák más nyersanyag árát is.

A benzinkutakon is megérheti tankolni, hiszen, ha megvalósul a Bank of America forgatókönyve, további nagymértékű benzináremelkedés elé nézünk.

A végfelhasználó szempontjából erre az sem nyújt vigaszt, hogy európai viszonylatban Magyarországon kifejezetten olcsónak számít a benzin. A jelenlegi rendszer alapján ráadásul a benzinárak emelkedésével jellemzően csökken az üzemanyagot terhelő adó mértéke.

A döntéshozók nem zárták ki az üzemanyag befagyasztásának lehetőségét sem, bár ez külföldön is csak rövidtávú megoldást nyújt. Tartósan nehezen védhető ugyanis az az álláspont, hogy például a lakosság magánjellegű autó útjait adófizetői pénzből finanszírozzák.

Az üzemanyagok drágulása a lehető legrosszabbkor jönne, hiszen az infláció amúgy is emelkedett szinteken mozog. Ha megvalósulna a 120 dollár közeli forgatókönyv, abban az esetben magasabb inflációs pályával számolhatunk, ami a másodkörös hatásokon keresztül begyűrűzhet több termék árába.

Erre már a jegybankoknak, így az MNB-nek is reagálnia kellene. A végeredmény idehaza egy még dinamikusabb kamatemelési ciklus lenne, ami a hitelkamatok további emelkedését vonná maga után.

A magasabb üzemanyagárak másfelől pénzt vonnának el a háztartásoktól, így a lakossági fogyasztás és a GDP bővülés is mérsékeltebben alakulhatna.

Geopolitika

A geopolitikai kockázatok továbbra is szunnyadnak a Közel-Keleten. A feszültség óriási Irán, Izrael és az Egyesült Államok között.

Amennyiben Irán folytatja az urándúsítása programját, úgy egy katonai konfliktus kirobbanását sem lehet kizárni. A feszültségek fokozódása avagy az olajinfrastruktúra ellen intézett ismételt terrortámadás esetén a kőolaj világpiaci ára akár az egyik napról a másikra is új csúcsokra emelkedhet.