A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

Hírek2024. ápr. 26.Növekedés.hu

Stratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége.

A Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével.

Az együttműködés célja, hogy közösen járuljanak hozzá a következő nemzedék környezetvédelmi, fenntarthatósági, zöldipari szakmai ismereteinek bővítéséhez, valamint a hazai környezetvédelmi, zöldipari szakemberutánpótlás fenntartható és folyamatos biztosításához.

Az együttműködés során a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakemberei együttműködnek az egyetem

  • fenntarthatósággal,
  • környezetvédelemmel,
  • zöldiparral,
  • körforgásos gazdasággal,
  • szemléletformálással kapcsolatos oktatási tevékenységeiben, rendezvényein, beiskolázási és pályaorientációs programjain, előadássorozatain.

A Budapesti Metropolitan Egyetem pedig a Szövetség fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, zöldiparral, körforgásos gazdasággal, szemléletformálással, viselkedésváltoztatással kapcsolatos rendezvényein és pályaorientációs programjain, előadássorozatain nyújt szakmai segítséget oktatói és hallgatói aktív részvételével.

Mindemellett a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, zöldiparral, körforgásos gazdasággal, szemléletformálással kapcsolatos stratégiaalkotásban, felmérésekben, koncepcióalkotásban, piackutatásban, életciklus elemzésben, környezeti hatásvizsgálatokban, tanulmányok elkészítésében, módszertanok kidolgozásában és pályázatok során is együttműködnek a jövőben.

Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke az együttműködési megállapodás megkötésének jelentős hozadékaként említette az elméleti tudás és a gyakorlati, vállalati ismeretek közvetlenebb összekötését, amely a fenntarthatóság és a környezetbiztonság iránt elkötelezett szakmai utánpótlást is jelenti az ágazat számára.

A fenntartható fejlődés mindannyiunk közös érdeke, aminek elérését az egyetem oktatással és ehhez kapcsolódó szemléletformálással tudja segíteni. Ennek megalapozásában az egyetemeknek kulcsszerepe van. A Budapesti Metropolitan Egyetem évek óta elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett. Ez a gondolkodás áthatja az egész egyetemet, a fenntartható divat képzéstől a fenntartható pénzügyekig.  A most megkötött megállapodás eredményeként az Egyetem hallgatói lehetőséget kapnak a Szövetség több mint 250 tagvállalata munkájának megismerésére, szakmai gyakorlatra, ami tovább erősíti az egyetemről kikerülő hallgatók munkaerőpiaci esélyeit

– nyilatkozta Kocziszky György, a METU rektora.