A kortárs üvegszobrászat végre itthon is egyre elismertebb

Hírek2020. szept. 8.Növekedés.hu

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállításának megnyitója szó szerint csillogó és káprázatos volt. Nem csupán egy lenyűgöző üvegszobor-tárlat nyílt meg, de ezúttal a kiállító tér is merőben más látvánnyal fogadja a látogatókat, mint eddig bármikor. Botos Péter üvegszobrász, Fényterek c. tárlata jelen körülmények között valóban „fény az éjszakában.”

Kaiser Vizi Kata, az YBKH művészeti vezetőjének köszöntője után Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, valamint Erdész László, a kiállítás kurátora nyitotta meg a nem mindennapi tárlatot. Erdész László kiemelte, hogy a tárlat több szempontból is egyedi. Hiszen nemcsak az elmúlt 3 év alkotói munkásságát mutatja be, hanem egy olyan hazai alkotó művészetével ismerkedhetünk meg, aki a nemzetközi kortárs üvegművészet egyik meghatározó, ikonikus alakja.

„A kiállítás különlegessége, hogy kísérletet tesz a műfaj határainak elmozdítására. A szobrok 3 dimenziója az installációval, a térrel és fénnyel egészen új lehetőséget teremtenek az egész műfajnak”

- tette hozzá Erdész László.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora szerint Botos Péter Fényterek c. tárlata „egy varázslatos világot nyit meg”, amelyet többféleképpen is bebarangolhatunk. A sajátos módon kialakított, fizikai kiállítóteret bejárva végtelen asszociációk, képzeletbeli terek és dimenziók nyílnak meg előttünk. A művész munkásságát méltatva kiemelte, hogy az innováció mellett a fiatal tehetségek gondozása, a tudás tovább adása is rendkívül meghatározó Botos Péternél, hiszen számos fiatal alkotó „az ő szárnyai alatt” indult el a pályán.

Botos Péter alkotásai szinte kényszerítenek minket, hogy kilépjünk a normális kerékvágásból. Ahogy a fény az üveggel találkozik és egyfajta párbeszéd alakul ki közöttük, egészen egyedi látványt nyújt. Az üvegben megtört fény, valamint a fénnyel játszó üveg által lenyűgöző színek és árnyalatok válnak láthatóvá az alkotásokban.

Botos Péter egyedi módon és speciális technikával, rendkívüli tisztaságú optikai üveggel dolgozik, amely lehetővé teszi ezt a különleges látványt.  Ez az alkotói innováció hihetetlen precizitást és koncentrációt takar, amely által Botos szobrai egészen tökéletesnek hatnak.

Ezen a kiállításon debütált egy új, sokat ígérő anyag is, az ún. féligáteresztő dirolich üveg, amit Botos Péter nemcsak a szobrokba épített bele, hanem önálló, varázslatos tereket is létrehozott belőlük. 

A Fényterek c. tárlat egy hosszabb kiállítássorozat első állomása az Ybl Budai Kreatív Házban, amely a kortárs üvegművészetet szeretné megismertetni a hazai közönséggel. Botos Péter után Lugossy Mária és Bohus Zoltán üvegművészetével ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők.  Kaiser Vizi Kata elmondta, hogy ezt a tematikát folytatva jövőre a fiatal generációra szeretnének fókuszálni. A kiállításhoz és a tárlatsorozathoz most is számos egyéb izgalmas program kapcsolódik, hiszen tárlatvezetéssel, könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel várják majd az érdeklődőket.

A Fényterek című kiállítás 2020. szeptember 20-ig ingyenesen látogatható.