A küzdősport megerősíti az ember lelkét

Hírek2019. máj. 20.Növekedés.hu

Adena Friedman, az amerikai tőzsdeóriás, a Nasdaq vezérigazgatója elárulta: a taekwondo-ban szerzett fekete öve segítette őt abban, hogy bátrabban vállalja az üzleti döntéseket, olvasható a bbc. com hírportálon.

A 49 éves tőzsde főnök több, mint egy évtizede szállt be a harcművészet művelésébe, azt követően, hogy két fiát kiskoruktól kezdődően járatta ilyen órákra.

A sport nagy fegyelmező erő a testem és a lelkem számára. Mély benyomást tett rám az a gondolat, hogy a siker rajtam múlik. Segített annak a félelemnek a leküzdésében is, hogy mi lesz, ha, akár képletesen is, csapás ér. Tudom, hogy megüthetnek, és ez nem jelenti a világ végét. Csak el kell határoznom, hogy felállok és küzdök tovább.

- mondta

Adena Friedman, aki 2017 januárja óta a Nasdaq vezérigazgatója, az üzleti világ egyik elsőszámú női vezetője. A Forbes magazin őt tekinti a földkerekség 16. „legbefolyásosabb” nőjének, megelőzve olyan hölgyeket, mint a médiasztár Oprah Winfrey, II. Erzsébet királynő vagy Jacinda Arden, Új- Zéland miniszterelnöke.

Különösen meggyőzővé teszi Adena Friedmann sikerét, hogy pályafutását a vállalati ranglétra legalsó fokán kezdte. Amikor 1993-ban belépett a vállalathoz, fizetés nélküli, 24 éves gyakornokként kezdte tevékenységét.

Az elmúlt 26 év során lassan, de folyamatosan ért fel a csúcsra, úgy, hogy mindössze három évet töltött más vállalkozás munkatársaként.

Azt vallja:

szeretné, ha nagy vezetőként fogadnák el, nem pedig „egy nagy női vezetőként.

Olyan gyakorlatot honosított meg, amely több nőt segít felsőszintű vezetővé válni a Nasdaq intézményrendszerében.

Adena Friedman, aki az amerikai Baltimore városában született és nevelkedett, azt mondja: szülei példáját követve igyekezett sikeres életutat bejárni. Édesapja vezette be a pénzügyek világába, aki egy befektetési cég vezető munkatársa volt. Gyermekként gyakran csatlakozott hozzá a tőzsde parkettjén.

Ott lógtam a részvénykereskedő srácok között, ami jópofa hely volt - mondta egy 2017. évi, a Bloomberg-nek adott interjúban.

Adena édesanyját hősnek nevezi. A mama eredetileg háztartásbeli volt, de keményen tanult és egy helyi jogi iroda első női partnerévé nevezték ki.

Szülei egy leány magániskolába íratták. Kezdetben nem érdekelte a pénzügyek világa. Az 1983-as évben, végignézve az első amerikai nő, Sally Ride űrutazását, arról ábrándozott, hogy ő maga is űrhajós lesz.

Később, miután politikatudományokból diplomát szerzett a Massachusetts-i Williams College-ban, célul tűzte ki, hogy bekapcsolódik az Egyesült Államok politikai életébe. Egy rövid ideig a korábbi amerikai alelnök, Al Gore szenátor mellett dolgozott, mégis inkább az üzleti világban találta meg a helyét. Úgy érezte, hogy ott közvetlenebb hatások kiváltására képes.

Diplomát szerzett az üzleti tudományokból is, majd csatlakozott a Nasdaq-hoz. Azt mondja: kemény munkával lépett előre a ranglétrán, szívesen vállalt kevésbé vonzó projekteket is, ahol meg tudta mutatni, hogy képes komoly, másoknál jobb eredményekre. 

A 2011-es évben, amikorra már egy sor vezető megbízatás szerepelt az életrajzában, váltott. Ügyvezető igazgatója és pénzügyi főnöke lett a Carlyle Group-nak, a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő befektetési társaságának. A Nasdaq-hoz 2014-ben tért vissza, és 2017-ben vette át annak vezetését.

Éves fizetése abban az évben a jelentések szerint elérte a 14 millió dollárt, mintegy 4 milliárd forintnak megfelelő összeget.

Ma a vállalat nevével azonos, New York-i székhelyű tőzsde az általa jegyzett összes vállalat részvényértéke alapján a második legnagyobb a világon; kizárólag városi vetélytársa, a New York Stock Exchange előzi meg.

A Nasdaq tulajdonában van hét európai tőzsde is, közöttük a koppenhágai, a stockholmi és a helsinki részvénypiac. Szoftverjeit és egyéb kereskedelmi technológiáit több, mint 110 tőzsde és 150 befektetési társaság vásárolja. Az elmúlt évben a Nasdaq bevételei 2,53 milliárd dollárt (mintegy 729 milliárd forint) tettek ki, a nettó profit 458 millió dollár (mintegy 132 milliárd forint) volt.

Adena Friedman azt vallja: bár a technológia fontos, az emberi tényező nélkülözhetetlen marad. Az algoritmusok, az indexek alkalmazása mindig csak az emberi szakértelem alapvető döntéseit követően kezdődhet meg.

Eddigi karrierjére visszatekintve azt mondja: „ez egy figyelemre méltó utazás volt”.

Remélem, hogy az én karrierem bátorítást jelent a nők számára és bizonyítja, hogy minden ágazatban elérhetőek a vezető beosztások is.

Mióta átvette a Nasdaq vezetését, arra törekszik, hogy több nő kapjon vezető szerepet a vállalatban. Kötelezettséget vállalt arra, hogy az Igazgatóságban legalább 30 százalék lesz a nők aránya és minden vezető poszt megüresedésekor legalább egy felkészült női jelentkezőt meghallgat.

Soha sem szabad elkényelmesedni. Nagy vállalatok is felismerték, hogy a megelégedettség megöli az innovációt. Folyamatosan fejlődni kell és a legjobb új elgondolásokat szállítani az ügyfeleknek.

mondja.

Mindebben segítenek a küzdősportok is. Adena mindig teremt időt magának a taekwondo-ra, és azt mondja: emlékezteti őt arra, hogy

ha jobbat akarok, teljesen rajtam múlik, hogy nekiálljak és még keményebben dolgozzak.