A legális marihuána tényleg elképesztő üzlet lehet - Európában is

Hírek2019. ápr. 1.Növekedés.hu

Becslések szerint 30-70 ezer marihuána fogyasztó beteggel lehet számolni Németországban.

A közelmúltban nyílt meg Berlinben Európa legnagyobb, marihuána előállítással kapcsolatos befektetési konferenciája - olvasható a dw.com hírportálon. A legfontosabb téma a Német Kender Szövetség (DHV) vezérigazgatója, Georg Wurth szerint az, sikerül-e meghonosítani a kender termesztését Németországban. A vezérigazgató rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy Európa legnagyobb gazdaságában erre még senki sem vállalkozott.   

Németországban két éve engedélyezett a marihuána egészségügyi célú felhasználása. A megfelelő mezőgazdasági farmok kiválasztása azonban hosszú ideje bonyolult feladatnak látszik.

A pályáztatási folyamatot a kezdeti eljárási hibák miatt újra kellett indítani. A Hatóanyagok és Egészségügyi Felszerelések Szövetségi Intézete (BfarM) szerint néhány hónap szükséges annak egyértelmű meghatározásához, mely mezőgazdasági vállalkozások kapnak engedélyt a kender termesztésére.

A Frankfurtban működő vállalkozó, Niklas Kouperanis úgy véli, hogy ez egy betarthatatlan határidő. „Semmiféle valós előrelépést nem látok a következő két éves időszakot illetően” mondta.

Néhány beruházóval közösen Niklas Kouperanis egy start-up vállalkozást alapított. A Farmako nevet kapott vállalkozás marihuána kutatással foglalkozik, amelynek pénzügyi forrásait a kendervirág importjának és értékesítésének bevételéből teremtik elő. „Azt akarjuk, hogy Európa kevésbé függjön az importtól”. A Farmako célja, hogy Észak-Macedóniában nagy tömegben orvosi marihuánát állítson elő és azt Lengyelországon keresztül szállítsa Németországba és más államokba.

Amikor a marihuána orvosi receptre beszerezhetővé vált Németországban, a kanadai vállalatok gyorsan meghódították a piacot. Egy sor pénzügyileg erős kanadai cég már fel is vásárolt számos, e területtel foglalkozó német start-up vállalkozást.

Bár a kanadaiak az elsők között exportálják a marihuánát, nem látják el Európa valamennyi térségét, így Németországot sem - állítja Niklas Kouperanis. Ellátási problémákat jelez Georg Wurth is. „Jelen pillanatban szinte semmi sem érkezik Kanadából, mert vállalataik a hazai piaccal vannak elfoglalva”.  A szállítási fennakadások oka, hogy a tavalyi év közepe óta Kanadában az egészségügyi felhasználás mellett engedélyezték az élvezeti célú fogyasztást is, ami jelentősen fellendítette a keresletet.  

Európáról szólva Niklas Kouperanis úgy látja: a kontinens piacában hatalmas lehetőség rejlik. „Csupán most indulunk.”

Az ipari kötődésű kutatóintézet, a Prohibition Partners szerint az egészségügyi marihuána németországi piaca 2028-ra elérheti a 7,7 milliárd eurót, Európa egésze esetében pedig az 58 milliárd eurót.

A törvényi előírások szerint működő német egészségügyi biztosítók jelentése szerint a marihuána tartalmú termékek értékesítéséből származó bevételek tavaly mintegy 70 millió eurót tettek ki. Figyelembe véve, hogy a hagyományos fájdalomcsillapítókat értékesítő vállalatok forgalma 2017-ben mintegy 600 millió eurónak felelt meg, komoly tere van a további növekedésnek, amennyiben a marihuána piaca Németországban is hasonló ütemben növekszik, mint más államokban.

A kender-termékek egészségügyi alkalmazását Kanadában 2001-től, Izraelben már 1995-től engedélyezték, ahol azokat a lakosság durván 1 százaléka veszi igénybe. Németországban ez az arány körülbelül 800 ezer embert jelent. Az egészségügyi ellátottakat központilag nem tartják nyilván Németországban, de a 2018. évi becslések szerint jelenleg 30-70 ezer marihuána-fogyasztó beteggel lehet számolni.

A Farmako alapítója, Niklas Kouperanis azt tervezi, hogy a következő négy évben 50 tonna kender-származékot értékesít a német piacon. A tavalyi évben a német gyógyszertárak hivatalosan csupán 3,13 tonna kendervirág ellátmányt kaptak. A BfarM pályázata azzal számol, hogy négy év alatt az országban körülbelül 10 tonna marihuána termelhető meg.

Az olyan betegek számára, akik egészségbiztosítása nem fedezi semmiféle marihuána-terápia költségét, a Farmako kedvező ajánlatot tehet: „Egy gramm marihuána ára egy gyógyszertárban akár 8 340 forintnak megfelelő összeg is lehet. Mi akár 5 130 forintért is biztosítani tudjuk majd”.