A legjobb múzeumok, amelyek online is látogathatók

Hírek2020. márc. 21.Növekedés.hu

Louvre, British Museum, Vatikáni Múzeum – a koronavírus idején sem kell lemondanunk a kultúráról, számos olyan múzeum van, ahova otthonról, virtuálisan is ellátogathatunk.

A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel világszerte zárnak be a múzeumok, de szerencsére számos olyan gyűjtemény van, amelyet otthonról is megnézhetünk. Magyarországon ilyen például a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című tárlata. A CEOWORLD magazin gyűjtése nyomán pedig következzen pár külföldi múzeum.

Louvre

A Louvre a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. Az online túra során a virtuális vendégek a legnépszerűbb kiállítások közül válaszhatnak.

British Museum

A London szívében található múzeum lehetővé teszi, hogy online kereteken belül megnézzük például Pompei és Erculanum római városokból származó tárgyakat vagy az egyiptomi múmiákat. Emellett műtárgyak százai is megtekinthetők.

Vatikáni Múzeum

Róma szívében felbecsülhetetlen értékű kincsek rejtőznek, amelyeket a Vatikáni Múzeum őriz, és amelyeknek maga a pápa viseli gondját. A gyűjtemény az egyik legfontosabb és legnagyobb a világon és az ókori közel-keleti, illetve görög-római, valamint etruszk-italikus művészet remekeitől kezdve a kora keresztény, középkori műalkotásokon és a reneszánsz művészetén át egészen a 19. századig mutat be műremekeket.

Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York

Az 1939-ben alapított múzeum több mint 1700 műalkotást vonultat fel, amelyeket több mint 625 művész készített a 19. század végétől egészen a napjainkig. Az online túra során az impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs korszakokból láthatunk műalkotásokat.

Acropolis Museum, Athén, Görögország

A Google Arts projekt több mint 60 múzeummal együttműködve virtuális túrákat és online tárlatmegtekintéseket szervez, így számos műalkotás otthonról is megnézhető. A projektben részt vesz az Athénban található Acropolis Museum is.

National Archaeological Museum, Athén, Görögország

Görögország legnagyobb múzeuma, amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik. Az online látogatás során a virtuális vendégek többek között megtekinthetnek különböző szobrokat, vázákat és bepillantást nyerhetnek a múzeum ásványi anyag gyűjteményébe is.