Gyilkos járványok a filmekben

Elemzések2020. márc. 21.D.J.

Ha most a koronavírus árnyékában szívesen nézne olyan mozit, ahol a hősök egy veszélyes betegséggel szemben veszik fel a kesztyűt, akkor mi segítünk. Összegyűjtöttünk néhány témába vágó filmet.

Vírus (1995)

Hollywoodban még egy járványról szóló alkotásba is tudnak robbanásokat és helikopteres üldözést rakni. A Dustin Hoffman főszereplésével készült filmben egy majom miatt Amerikában is megjelenik egy gyilkos afrikai vírus, amely napok alatt végez a betegekkel. A készítők láthatóan nem nagyon foglalkoztak a járványok tudományos hátterével. Inkább csak egy izgalmas popcorn mozit akartak tető alá hozni. Ezen a téren pedig nem is vallottak kudarcot.

Vakság (2008)

Mi lenne, ha szinte a semmiből megjelenne egy betegség, amely elveszi a fertőzöttek látását? Ezt az ötletet fejti ki ez a brazil könyv-adaptáció. Az alkotóknak láthatóan nincs túl jó véleménye az emberiségről. A vírus ugyanis alig hogy el kezd terjedni a betegek máris egymás ellen fordulnak. A karanténban farkastörvények uralkodnak: az erősek kegyetlenül elnyomják a gyengéket.

Ennek a nyomasztó filmnek igazán csak a végén csillan meg a remény.

Fertőzés (2011)

Az utóbbi hetekben Steven Soderbergh mozija lett az online videotárak egyik legnépszerűbb alkotása. Bár egy 9 éves produkcióról van szó, Amerikában az iTunes-on bekerült a 10 legtöbbet kölcsönzött film közé. Pedig tavaly még a top 100-ban sem szerepelt. A felfokozott érdeklődés teljesen érthető. A „Fertőzés”-ben látott ragály ugyanis kísértetiesen hasonlít a koronavírus-járványra. Bár vannak benne túlzások, a film alapvetően igyekszik megmaradni a realitás talaján. A hasonlóságok a valósággal néha hátborzongatóak.

A „Fertőzés”-ben is Kínából indul a vírus.

Cseppfertőzéssel terjed és eleinte az alanyok csak köhögnek, mintha meg lennének fázva. A filmben fontos szerepet kapnak a közösségi oldalak is, amelyeken összeesküvés-elméletek terjednek, miközben a hatóságok igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy mossanak minél többször kezet és kerüljék a kontaktust a többi emberrel. A fő különbség, hogy Soderbergh mozijában minden sokkal gyorsabban történik. Itt a fiktív betegség egy hónap alatt 26 millió emberrel végez.

Fekete halál (2010)

Persze nem csak a kitalált, hanem a valós járványokról is készültek érdekes filmek. Ezúttal a történet szerint Európában épp tombol a bubópestis, amikor elterjed a hír, hogy van egy rejtett falu, ahol a fekete halál egyetlen áldozatot sem szedett. Az egyik bíboros parancsára ezért egy lovag, néhány martalóc és egy szerzetes felkeresi a helyet, hogy kiderítsék mi igaz a mende-mondákból. Eredetileg a sztoriban maga a Sátán is megjelent volna, de a rendező úgy érezte, hogy sokkal ijesztőbb és érdekesebb, ha a filmben nincs semmiféle természetfölötti. Igaza is lett. A „Fekete halál” képében egy első-osztályú thriller született.

És a zenekar játszik tovább… (1993)

Bár a HIV vírus már korábban is megjelent az Egyesült Államokban, először az országban igazán a 80-as években kezdett el terjedi. Azóta a tengerentúlon több mint 600 ezer ember halt bele az AIDS-be. Mikor a járvány elindult a politika nem vette túl komolyan. A szükséges lépéseket csak késve hozták meg. Pont ezt a korszakot, vagyis a betegség elleni korai harcot mutatja az HBO TV-filmje. Ugyan 140 perces, de így se ül le egyetlen pillanatra se. Roger Spottiswoode alkotása egy igazi szívbemarkoló dráma.