Ábrán a koronavírus hatása a különböző korcsoportokra

Elemzések2020. márc. 21.Növekedés.hu

A legnagyobb veszélyben a 85 év fölötti korosztály van, az ő körükben a halálozási arány 10 százalék. A 19 vagy annál fiatalabb személyeknek kell a legkevésbé aggódni.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) előzetes jelentést adott ki arról, hogyan hat a koronavírus az egyes korcsoportokra az Egyesült Államokban. Elemezték a kórházba való felvételeket, az intenzív osztályra történő felvételeket és a haláleseteket is. A minta hasonló más országokéhoz (ahol súlyos kitörések tapasztalhatók) például Kínáéhoz vagy Olaszországéhoz. A mintafelvétel február 12 és március 16 között történt, a statista ábráján rózsaszínnel a kórházi ápolásra szorulók, pirossal az intenzív osztályon lévők, feketével az elhunytak aránya látható.

A CDC megállapította, hogy az

  • összes eset 31 százaléka,
  • a kórházba való felvételek 45 százaléka,
  • az intenzív osztályra történő felvételek 53 százaléka
  • és a vírus miatti összes haláleset 80 százaléka a 65 év felettiek körében fordult elő.
  • Súlyos kimenetelű esetek a 85 évesek vagy az annál idősebbek körében fordultak elő.

A tendencia összhangban áll más országok eredményeivel. Februárban a Chinese Center for Disease Control and Prevention kiadott egy közleményt, amely szerint az összes haláleset 80 százaléka a 60 éves vagy annál idősebb emberek körében történt.

Az új CDC-adatok megerősítik, hogy a 19 éves vagy annál fiatalabb személyek látszólag enyhébb tüneteket produkálnak. A betegek csak 1,6 százaléka kerül kórházba.

A globális halálozási arányt azért nehéz meghatározni, mert néhány országban, például Olaszországban az idősek aránytalanul nagy arányban képviselik a népességet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a globális halálozási arány körülbelül 3,4 százalék, a CDC jelenlegi becslése szerint az Egyesült Államokban pedig 1,8 százalék. Ez azonban jelentősen megnő a 75-84 éves korosztálynál, ahol a halálozási arány 4,3 százalék, a 85 év fölöttiek esetében pedig 10,4 százalék.