A LENGYEL ELNÖK HAZAHÍVJA EMIGRÁLT HONFITÁRSAIT

Hírek2018. aug. 22.Növekedés.hu

A lengyel diaszpóra világszerte mintegy 20 millió embert számlál. Lengyelország virágzik és a lengyel-ausztráloknak meg kellene fontolniuk, hogy hazatérjenek, mondta Andrzej Duda hivatalos ausztráliai látogatása során. A lengyel elnök Melbourne közelében, Keysboroughban találkozott Ausztráliában élő lengyelekkel, ahol az ottani közösség egy katolikus kegyhelyet hozott létre. Szavai szerint a földrészen mintegy 180 ezer embernek vannak lengyel gyökerei. Andrzej Duda kijelentette:

Lengyelország fejlődik, egyre szebb lesz és a lengyelek minden korábbinál jobban élnek. Hozzátette: amikor egy ausztráliai lengyel ellátogat Lengyelországba, „elégedetten nézhet körül és arra gondolhat: „talán megérné haza költözni”.
A lengyel elnök elismeréssel szólt azokról, akik népszerűsítették Lengyelország kultúráját és történelmét Ausztráliában. Megköszönte Ausztráliának, hogy a második világháború után befogadta a lengyel katonákat, és megemlékezett a két ország csapatairól, amelyek a második világháború során az észak-afrikai fronton együtt harcoltak. Az ausztrál katonák 1941 áprilisában lengyel segítséggel indították el Líbiában azt a nyolc hónapos kampányt, amely jelentős ausztrál veszteségek árán ugyan, de a németek vereségével végződött.    Az utazás során, amely az első lengyel államfői látogatás Ausztráliában, Andrzej Duda célja a kétoldalú kapcsolatok, különösképpen a kereskedelmi forgalom erősítése.