A gazdag törökök a görög tengerparton költekeznek

Hírek2018. aug. 22.Növekedés.hu

Legalább 20 millió gazdag török számára a gyenge líra nem akadályozza az élet örömeinek élvezését. A líra válsága ellenére a török turisták továbbra is tömegesen és tele zsebbel érkeznek Görögországba, jelenti a Deutsche Welle hírportál tudósítója Alexandroupoli városából, ahol a modern Törökország ellentmondásai jól érzékelhetőek. A 60 ezer lakosú, kelet-görögországi Alexandroupoli városának hétköznapjai egészséges izgalomban telnek. A helyi üzletemberek akkora nyári forgalmat bonyolítanak, ami még a nagy égei-tengeri szigeteket is boldoggá tenné. Itt minden a turista szezonról szól. "Elsősorban a török turistákból élünk” magyarázza a tenger gyümölcseit kínáló egyik étterem tulajdonosa, Kyriakos Stogios. „Kezdetben nem tudtuk, mit várhatunk tőlük; ma már látjuk, hogy ittlétük a legjobb, ami történhetett velünk”. Bár étterme nem a város forgalmas tengerpartján helyezkedik el, mégis nagyon népszerű a gazdag török üzletemberek és hivatalnokok körében, akik látogatásaik során nagyvonalúan költekeznek. A tavalyi évben a török vendégeknek volt köszönhető a forgalom 80 százaléka. Annak ellenére, hogy a török líra árfolyama az elmúlt hetekben zuhanórepülésbe kezdett, a helyi üzletemberek nem számítanak lényeges változásra. Megítélésük szerint a tömött zsebű törökök most is naponta megteszik a határon át vezető rövid utat, hogy pénzük egy részét Alexandroupoliban költsék el. Igaz ugyan, hogy ezek a turisták nem tipikus török fogyasztók. Damianos Makarios 18 éve dolgozik pincérként Alexandroupoliban, s mára alaposan megismerte vendégeit. „ Amikor valaki kiszáll egy 140 ezer eurós autóból, már tudom, milyen vendéggel van dolgom” mondja (1 euró = 323,53 Ft). „Korábban arra gondoltam, hogy valamennyien Erdogan-hívek, valójában azonban nagyon kevesen azok. És a líra értékének csökkenése ellenére itt még mindig olcsóbban tudnak étkezni, mint Izmirben vagy Bodrumban.”

Az egyik dolog, ami a törököket Alexandroupoliba vonzza, az a hal, amelyet görög, mezedes stílusban szolgálnak fel – sok kis tányéron, nem úgy, mint a spanyol tapas esetében.
Átugranak egy vagy két nyugodt sörre is, ami sokkal olcsóbb, mint az ő muszlim szülőhelyükön. Dimitris Xanthoulis, aki egy öt csillagos hotel tulajdonosa, arról beszélt, hogy a török vendégek a szerencsejáték miatt járnak ide. „Közvetlenül a szálloda mellett van egy kaszinó. Mivel Törökországban tilos a fogadás, Alexandroupoli, nagyon okosan, alkalmazkodott a helyzethez” mondja. A város szállodáiban a török turisták adják a vendégek felét. A líra válsága óta Dimitris Xanthoulis szállodájának bevétele körülbelül 10 százalékkal csökkent. Ő maga megérti, hogy vendégeinek az adott helyzetben ügyelniük kell dollárjaikra és euróikra. De azt mondja: reméli, hogy Törökországnak semmiféle, veszteséget okozó külföldi büntető intézkedéssel nem kell számolnia.  A turisták, bár görög területen vannak, nem szívesen állnak szóba az újságírókkal. Legtöbben félnek és észrevétlenek akarnak maradni. Egyikük, aki rendszeresen jár Alexandroupoliba, hajlandó volt beszélgetni, de csak valódi nevének elhallgatása mellett. „Én Isztambulból jöttem, egy 15 milliós városból” mondta. Mivel Alexandroupoli csak két és fél órányira van a házamtól, mi ide járunk és egyszerre vagyunk keletiek és európaiak.
Két típusú török van. Vannak, akik nagyon szegények és nem igazán tudják, mi történik, és vannak, akik gazdagok, modernek és jól informáltak”.
Beszélgetőpartnerem hisz a török gazdaságban. Bízik az ország feldolgozó iparában, különösen az elektronikai és a textil-ágazatokban. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a török export-cikkek jelenlegi, alacsony árai az ország szempontjából kedvezőek. E fiatalember véleménye szerint a török líra válsága nem tart sokáig. Azt azonban elismeri, hogy más európai üdülőhelyekkel szemben azért tölti szabadságát Görögországban, mert ide autójával eljöhet és nincs szüksége drága repülőjegyre. „Számomra bizonyára sokkal olcsóbb autóval érkezni Európába”.
Ezzel együtt úgy véli, hogy legalább 20 millió gazdag török számára a gyenge líra nem akadályozza az élet örömeinek élvezését. 
Kyriakos Stogios mindezt megerősíti. „Mi itt Alexandroupoliban nem érzékeltük a válságot és ezért török szomszédjaink irányában kell hálásnak lennünk.”