Trump elnök eltörölné a tőzsdei negyedéves jelentéstételi kötelezettséget

Hírek2018. aug. 22.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete megköveteli a tőzsdén jegyzett vállalatoktól, hogy negyedéves és éves pénzügyi jelentések kibocsátásával tájékoztassák a befektetőket pénzügyi helyzetük alakulásáról. A Trump-kormányzat viszont csökkenteni akarja a bürokráciát. Azt állítja, a túl sok szabály az oka annak, hogy az elmúlt két évtizedben a tőzsdére lépő vállalatok száma 50 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy bizonyos közzétételi-és megfelelési előírásokat enyhítettek az ott szereplő és az oda igyekvő cégek számára. Donald Trump a közelmúltban felszólította az amerikai vállalatokat: az évi négy pénzügyi jelentés helyett csak kettőt adjanak ki. Felkérte az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, fontolják meg azoknak a szabályoknak a módosítását, amelyek negyedéves jelentési kötelezettséget írnak elő.  A változtatás „javítaná a rugalmasságot és pénzt takarítana meg” mondta Donald Trump. Az elnök tweet üzenetében leszögezte: „A világ néhány üzleti csúcsvezetőjével beszélgetve megkérdeztem, hogyan javíthatóak az Egyesült Államokban az üzleti élet (és a foglalkoztatás) feltételei. Egyikük azt válaszolta: ’Szüntesd meg negyedéves jelentési kötelezettséget és válts át a hat hónaposra’. Megkértem az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, vizsgálja meg a kérdést”. Elemzők szerint a jelentési kötelezettség gyakoriságának csökkentése nem új gondolat. Feltehető, hogy a piac átláthatósága romlana és változékonysága növekedne, ha a pénzügyi adatokat hosszabb időközönként tennék közzé. Néhányan bírálták az ötletet, mert szerintük az „hosszabb ideig tartaná bizonytalanságban a befektetőket”.

"Ha romlik az átláthatóság, beleértve a jelentések gyakoriságát, valószínűleg fokozódik a bizonytalanság, ami a befektetők ellensége” mondta Robert Phipps, a Per Sterling Capital Management igazgatója.
Az Evercore ISI képviselője, Stan Shipley szerint „Ha a befektetők a gazdasági folyamatokról kevesebb információt kapnak, fennáll az árfolyamok jelentősebb változékonyságának veszélye. Ha a negyedéves beszámolók helyett a befektetőknek évi két jelentéssel kell megelégedniük, nagyobb az esély arra, hogy meglepetésekkel szembesülnek”.  Más elemzők viszont azt állítják: ha a pénzügyi jelentések gyakoriságát évi kettőre csökkentik, az elméletileg mérsékelheti a „rövid ciklusú gondolkodást” a tőzsdén jegyzett vállalatok stratégiájában. Randy Frederick, a Charles Schwab munkatársa úgy látja: egy ilyen mértékű változtatás a vállalatok és a kereskedők számára egyaránt olyan lenne, mintha a Queen Mary hajó-óriásnak egy uszodában kellene megfordulnia”. "Ez nem egy olyan dolog, amelyet az elnök egy végrehajtási rendelettel meg tud változtatni.” Az amerikai Pénzügyminisztérium tavalyi jelentése szerint a kormány programot dolgozott ki a tőzsdei részvétel vonzóbbá tételére, de egyenlőre a negyedéves jelentések eltörlésén kívül más javaslattal nem élt. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet még nem nyilvánított véleményt a kérdésben.