A lengyel elnök Magyarországot dicsérte

Hírek2024. márc. 22.MTI

Lengyelország és Magyarország élenjárók a NATO-ban a védelmi kiadásokat illetően - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken a délkelet-lengyelországi Ószandecben (Stary Sacz) Sulyok Tamás magyar köztársasági elnökkel közös sajtóértekezletén.

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából megrendezett találkozót követő sajtóértekezleten a lengyel elnök biztonságpolitikai kérdésekről is beszélt, így került szóba a NATO-tagországok védelmi kiadása. "Bátran mondhatom, hogy Lengyelország és Magyarország egy szinten állnak,

Magyarország már régóta a bruttó hazai termék (GDP) több mint 2 százalékát, jelenleg pedig 3 százalékát szánja erre" - jelentette ki Duda.

Hozzátette: Lengyelország a GDP több mint 4 százalékát fordítja a védelemre. "Kimondható, hogy ebben a tekintetben élénjárók vagyunk a NATO követelményeinek teljesítését illetően" - szögezte le Andrzej Duda.

A "változó globális és európai biztonsági helyzetre" utalva megerősítette azt a már korábban is felvetett javaslatát, hogy a NATO-ban a GDP 3 százalékára emeljék a védelmi kiadásokat.