Háború: Súlyos merénylet Moszkva mellett

Hírek2024. márc. 22.MTI

Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem ellen pénteken este elkövetett támadásnak a Moszkva melletti Krasznogorszkban - jelentették hírügynökségek.

Az Interfax hírügynökség a biztonsági szolgákatokra hivatkozva közölte, hogy a támadók legkevesebb öten voltak, terepruhát viseltek, és gépfegyverből nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. Két robbanás is történt, tűz ütött ki, vastag füstfelhő száll ki az épületből.

Az épületből több száz ember menekítettek ki.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter este megerősítette, hogy nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között lenne magyar állampolgár.Időközben válaszul az orosz területek lövetéséért és a határmenti települések elfoglalására tett kísérletekért az orosz fegyveres erők az elmúlt hét folyamán 49 "megtorló" csapást mértek ukrán célpontokra légi és földi indítású nagyhatótávolságú rakétákkal, egyebek között hiperszonikus Kinzsalokkal és drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A március 16-22. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a támadások az ukrán fegyveres erők döntéshozatali központjait, repülőtéri létesítményeket, fegyverek és haditechnikai eszközök javítóműhelyeit, légi és tengeri drónok raktárait, logisztikai bázisokat, valamint a különleges műveleti erők és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési pontjait érték.

A tárca közölte, hogy pénteken nagyszabású támadást intézett az ukrán energetikai ágazat és a hadiipari komplexum létesítményei, valamint vasúti csomópontok, arzenálok, továbbá olyan helyszínek ellen, ahol ukrán katonai alakulatok és külföldi "zsoldosok" állomásoznak.

Az orosz hadsereg a beszámoló szerint három települést és egy vasútállomást foglalt el a héten, miközben visszavert hetven ukrán ellenrohamot - köztük 42-t az avgyijivkai frontszakaszon -, valamint megelőző csapásokkal megakadályozta, hogy ukrán erők és külföldi "zsoldosok" behatoljanak a határon át a belgorodi és a kurszki orosz régióba.

A jelentés szerint a hét folyamán csak Belgorod megye határánál több mint háromezer embert - katonát és az "ukrán terroristaalakulatok" harcosait - vesztett a másik fél, továbbá hét harckocsit és 15 egységnyi páncélozott járművet.

A moszkvai minisztérium azt állította, hogy az ukrán alakulatok vesztesége a harci "érintkezési vonal" és a határ mentén az elmúlt hét során összesen 8750 halott, illetve súlyos sebesült.

A hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétaüteget, kilenc cseh RM-70-es Vampire sorozatvetőt, 21 harckocsit, 48 páncélozott harcjárművet, két Tocska-U harcászati rakétát, földi célok leküzdésére átalakított két Sz-200-as légvédelmi rakétát, Vampire, Vilha, Uragan és HIMARS sorozatvetők 156 rakétáját, valamint 995 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Belgorodban egy civil életét vesztette, a luhanszki régióban 52 ezren, Donyeckben pedig 41 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül ukrán támadások következtében.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Moszkvában őrizetbe vette az Oroszországban terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) nevű "ukrán szervezet" hét támogatóját, akik arra készültek, hogy csoportot hoznak létre erőszakcselekmények elkövetésére.

Az érintettektől hidegfegyvert, egy légpisztolyt, paprikaspray-t, náci szimbólumokkal ellátott zászlókat, valamint az RDK vezetőivel folytatott levelezést tartalmazó kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy likvidált egy ukrán ügynököt, aki az ukrán titkosszolgálatok megbízásából terrorcselekményt készült elkövetni a Zaporizzsja megyei Berdjanszkban, és aki tavaly októberben egy robbanószerkezettel megölt egy orosz katonatisztet. Az 50 éves férfi az elfogási kísérlet közben ellenállást tanúsított.