A magyar adórendszer a 14. helyre lépett előre - a nemzetközi mezőnyt az észtek vezetik

Hírek2020. okt. 16.Szabó Anna

A kilenc százalékos társasági adó az egyik legalacsonyabb a világban, ezért - a magas áfakulcs ellenére is - Magyarország ma a 14. legversenyképesebb adórendszert működteti - derül ki a Tax Competitiveness listájáról. A nemzetközi rangsort az észtek és a lettek vezetik, de elöl áll Svájc is. A legkedvezőtlenebb adózási rendszerek Olaszországban és Franciaországban vannak az EUban.

Előrébb lépett egy helyet, így most a 14. helyen áll a magyar adórendszer versenyképességének megítélése a globális mezőnyben - derül ki a Tax Competitiveness Index legfrissebb rangsorából.

Az előnyök között szerepel, hogy az OECD országok közül nálunk a legalacsonyabb a társasági adókulcs (kilenc százalék), ami a negyedik legjobb a rangsorolt országok közül, továbbá

pozitívumként értékelték az egykulcsos személyi jövedelemadó kulcsot, ami a kilencedik legjobb eredményre volt már elég. A Magyarországon működő nemzetközi vállalatokra vonatkozó szabályozás szempontjából is kifejezetten jó a megítélésünk, itt a negyedik legjobb helyezést sikerült elérni.

Szempont helyezés pontszám
Általános helyezés 14. 67.94
Társasági adó 4. 80.59
Személyi jövedelemadó 9. 70.77
Fogyasztási adó 35. 45.61
Ingatlanadó 24. 55.59
Nemzetközi adószabályozás 4. 97.61

A hátrányok között szerepel az OECD tagállamok között a legmagasabb áfakulcs, és leírható veszteségek elkönyvelésének módszere. Továbbá az ingatlanra, vagyonra kivetett adók, és a pénzügyi tranzakciós illeték is a hátrányos tényezők között szerepel a Tax Competitiveness Index listáján. 

Nemzetközi összehasonlítás

Az OECD országok átlagához képest

  • nálunk jóval magasabb a beszedett adók közül a fogyasztási adók súlya (44,2%),
  • és a társadalombiztosításé (32%),
  • másrészt nálunk jóval kevesebb a személyi jövedelemadóból (14%) és
  • a társasági adóból (3,2%) és
  • az ingatlanadóból (2,75%) befolyó állami jövedelem.

Összehasonlításképp az OECD államokban háromszor magasabb a társasági adóból befolyó pénzek aránya hozzánk képest, továbbá az ingatlanhoz fűződő adóbevételek átlagos aránya duplája a magyarénak.

A nemzetközi adóversenyképességi rangsort egyébként most is Észtország vezeti, melyet Lettország, Új-Zéland, Svájc, valamint Luxemburg követ.

Az észt adórendszert most hetedszerre választották a legversenyképesebbnek, erről korábban közöltünk részletes elemzést. A kormány e-szolgáltatásai, az e-közigazgatás, az internetes szavazás vagy az e-egészségügyi rendszerek mellett az adózásban is sikerült egyedülállót alkotniuk az észteknek.

A listán viszonylag rosszul szerepel a francia, portugál, lengyel, chilei adózási rendszer, a leghátrányosabb pedig az Olaszországban kialakított adózási rendszer versenyképessége.