A magyar diákok a Brexit első áldozatai - Nő majd a tandíj az angol egyetemeken

Hírek2020. júl. 23.D.J.

Jövőre jó pár angol egyetem rosszul fog járni. Egyes becslések szerint az EU-s jelentkezők száma a 2021/2022-es tanévben több mint 50 százalékkal fog visszaesni.

Bár a Brexit részleteit a mai napig sem sikerült tisztázni, ha minden a tervek szerint alakul, 2021 januárjával véget ér a mostani átmeneti időszak. Ami azt jelenti, hogy az uniós jogot a jövő évtől többé nem kell alkalmazni az Egyesült Királyságban. Azután, hogy az ország kiszakad az EU-ból, több területen, így az oktatásban is komoly változásokra lehet számítani. Most már biztos, hogy a 2021/2022-es tanévtől az eddig elérhető kedvezményes felsőoktatási tandíjra és diákhitelre az Európai Unió, közük Magyarország diákjai nem lesznek jogosultak Angliában.

Itthonról egy átlagos évben több mint ezer diák jelentkezik a brit felsőoktatásba, vagyis a jövő évben a végzősöknek úgy az egy-másfél százalékát érintheti ez a mostani döntés

– árulta el lapunknak Dezsényi Balázs, aki az Engame Akadémiánál a UK program koordinálásával foglalkozik. A régi nagy angliai egyetemek, mint amilyen például az Oxford vagy a Cambridge akár jól is járhatnak az új helyzettel, hisz náluk így megnőhet a tandíjak nagysága. 

Viszont a kisebb intézmények komoly gondba kerülhetnek már csak azért is, mert vannak olyan becslések, amelyek szerint Angliában az EU-s jelentkezők száma a 2021/2022-es tanévben több mint 50 százalékkal fog visszaesni.

A legtöbb képzésnél az éves tandíj nagysága így 12 ezer és 20 ezer font, vagyis körülbelül 4,6 és 7,8 millió forint között fog mozogni. De a legtöbb végzős az Unióban valószínűleg más alternatíva után fog nézni. Itthon például sejthetően Anglia helyett inkább Hollandiába fog menni a továbbtanulók egy része, már csak azért is, mert nem csak hogy olcsók a képzések, de egy jó részük ráadásul angol nyelven folyik. Magyarországon népszerű célpontnak számít Németország, Ausztria, Dánia és az Egyesült Államok is.

Egyelőre nagy kérdés az, hogy Skócia és Wales egyetemeire is vonatkozik-e majd az új szabályozás. Ezt jelenleg még nem tudni. Egyes angliai egyetemek mindenesetre - mint Dezsényi Balázs elmondta - keresik a jogi kiskapukat, amellyel megkerülhetik a mostani szabályozást.