A marketingnek itthon búcsút intett a Coca-Cola

Hírek2020. máj. 13.D.J.

Május első napjaitól a vállalat öt területi képviselője a Magyar Vöröskereszt mindennapi munkáját segíti. A reklám- és kommunikációs felületeiket már áprilisban átadták a szervezetnek.

A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések a Coca-Colát különösen rosszul érintették. Hisz a bárokban, a gyorséttermekben vagy a stadionokban eddig komoly forgalmat realizáltak. A nem otthoni célú vásárlások körülbelül a vállalat árbevételének a felét teszik ki. A társaságnál a múlt hónapban globális szinten mintegy 25 százalékkal csökkentek az eladások.

Ha a marketingről van szó, a nagy cégek most a járvány idején eltérő stratégiákat követnek.

A többség inkább faragja a kiadásait. A Coca-Cola vezérigazgatója James Quincey is világossá tette, hogy amíg a gazdasági folyamatok nem rendeződnek addig visszafogják a reklám költéseket. Mint a növekedés.hu-nak a hazai leánycégnél elmondták: itthon 2020. április 1-től a koronavírus okozta járványügyi helyzetben a Coca-Cola Magyarország minden reklám- és kommunikációs felületét a Magyar Vöröskeresztnek adta át.

Május első napjaitól pedig a vállalat öt területi képviselője is a Magyar Vöröskereszt mindennapi munkáját segíti.

A segélyszervezet régiós raktáraiból juttatják el a felajánlott adományokat az egyes célpontokra: rászoruló családoknak, hajléktalan-ellátóknak, anyaotthonoknak, de visznek adományokat kórházakba is.

Ha marketingről van szó merőben más úton jár például a Gillette márka tulajdonosa a Procter & Gamble. A cégcsoport ugyanis a járvány alatt még növelte is a reklám költéseit. A McDonald's pedig annak ellenére, hogy sok helyen be is kellett  zárjon, Amerikában indított egy új kampányt. Ebben az egészségügyi dolgozóknak felajánlott ingyenes menüjüket reklámozzák. 

A Coca-Cola vezérigazgatója James Quincey a korlátozások kapcsán korábban kiemelte, hogy a lazítások nem biztos, hogy örökérvényűek lesznek. Lehet, hogy néhány helyen újra szigorítani kell majd.

Azt, hogy rövid és hosszabb távon hogyan alakulnak az iparágunkat befolyásoló tényezők, nem tudjuk megjósolni, de bízunk benne, hogy nyáron ezt már valamivel tisztábban fogjuk látni. A Coca-Cola Magyarország piacvezetőként jó helyzetben van, ugyanakkor az egyértelmű, hogy a kávézók, éttermek, szállodák zárva-, vagy korlátozott nyitvatartása, a turizmus leállása és a kijárási korlátozások hatásait mi is érezzük és ez kihat az egész iparágra.

- nyilatkozott a Coca-Cola Magyarország.