A NATO már az atomháborúra készül?

Hírek2023. ápr. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 404-dik napján:

- Mivel semmi jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, valamint a nukleáris fegyverek lehetséges bevetéséről szóló moszkvai kijelentések miatt megváltozott a biztonsági helyzet, ehhez szükséges igazítani a NATO nukleáris védelmi berendezkedését - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

- Ukrajna újabb 12 állampolgára térhetett haza orosz fogságból, köztük öt súlyosan sérült.

- Orosz drónok csaptak le kedd éjszaka a stratégiai fontosságú ukrajnai Odessza kikötőjére – közölték a helyi hatóságok.

- Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter hétfőn Ukrajnába látogatott, és kijelentette, hogy azon fog dolgozni, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat kapjon Washingtontól.

- A harcok Bahmut város központi részén folynak, az orosz erők megközelítették a vasútállomást - jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a Oroszország által jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 465 főben nevezte meg.

- Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője tagadta hétfőn azt, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport elfoglalta a Donyeck megyei Bahmutban a városházát.

"Semmit sem foglaltak el, és enyhén szólva messze vannak attól, hogy bármit is elfoglaljanak a városban" - jelentette ki a szóvivő egy sajtónyilatkozatában. Hozzátette: harcok folynak a városháza épülete körül, de "jogi értelemben az orosz erők nem foglaltak el semmit".

- Zelenszkij az Ukrinform hírügynökség szerint kijelentette, hogy az ukrán hadsereg nagyszabású ellentámadást fog végrehajtani, és Ukrajna minden ideiglenesen megszállt területét visszafoglalják.

Részleteket nem árult el, azt sem, mikor indul az ellentámadás - mint mondta - azért, hogy Oroszország ne tudjon felkészülni rá.

- Az ukrán vezérkar hétfői helyzetjelentésében közölte, hogy mostanra az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége meghaladta a 175 ezret.

- Magyarország az első pillanattól kezdve igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni Ukrajnának az ország újjáépítésében - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

- Lengyelország a napokban átadta a MiG-29-es vadászgépszállítmány első tételét Ukrajnának - erősítette meg hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke.