Tényleg csak két darab katonai optikai felderítő műholdjuk van az oroszoknak? 

Elemzések2023. ápr. 2.Kovács Dániel

Az Iráni Űrkutatási Ügynökség (ISA) és az orosz Roszkozmosz tavaly év végén egyezményt írtak alá az űriparuk közötti együttműködés fokozása érdekében. Mit nyer ezzel Irán, tényleg Ukrajna megfigyelésére használják a perzsa kémműholdakat az oroszok? Szakértőt kérdeztünk.

A bejelentésre a Dél-iráni Kish szigetén került sor egy december 13-16 között megrendezett nemzetközi légi és űrkutatási kiállítás alkalmából. 

“A december 14-i megállapodás fontos, mivel az Irán által nemrég elfogadott 10 éves űrprogramjának kulcsfontosságú részét képezi. Emellett érdemleges, mivel nyugati feszültségek közepette erősíti a Moszkva-Teherán kapcsolatot - írja az Amwaj.media iráni portál, amely részletesen górcső alá is veszi a két ország űripari együttműködését.

Nem véletlenül böngésszük a perzsa oldalt, a magyar média jelentős részében említést sem kapott a megállapodás.

“Az ország Legfelsőbb Űrtanácsa által január 7-én elfogadott

10 éves űrprogram célja az, hogy az elkövetkező évtized során az Iszlám Köztársaság az űrtechnológia és az űrállomás-indítások területén a régió vezető hatalmává váljon.

Az egyik fő cél az, hogy űrhajóst küldjenek az űrbe. Az aláírási ceremónián az ISA vezetője, Hassan Salariyeh hangsúlyozta, hogy a Roszkozmosz-szal kötött megállapodás segíteni fogja Teheránt, hogy gyorsabban elérje világűrrel kapcsolatos célkitűzéseit, különösen az infrastruktúra, indítók, távérzékelés, telekommunikáció és navigáció fejlesztése terén nyújtott külső támogatás révén” - fogalmaz az Amwaj cikke.

A Roszkozmosz-szal kötött megállapodás segíteni fogja Teheránt, hogy gyorsabban elérje világűrrel kapcsolatos célkitűzéseit.

Mit nyernek ezen az oroszok?

Sokkal nagyobb feltünést keltett tavaly augusztusban, hogy Oroszország sikeresen fellőtt egy iráni kémholdat a világűrbe. Az oroszok a Baikonur űrközpontból indították el a perzsa műholdat Omar Hajjám 12. századi perzsa költőről, matematikusról, filozófusról és csillagászról nevezték el.

A szatellitet 16 másik eszközzel együtt Szojuz rakétával juttatták el a világűrbe a kazahsztáni Bajkonurban található űrközpontból – közölte akkor a Roszkoszmosz. Az indítás sikeresen lezajlott, és a műhold már sikeresen kapcsolódott is az iráni földi állomással. Az esemény körüli felhajtás annak volt köszönhető, hogy bár a 600 kilogrammos Omar Hajjámról, amely 500 kilométeres Föld körüli pályán kering,

az iráni hatóságok azt kommunikálták, hogy környezetvédelmi és mezőgazdasági célokra kívánják használni, a Nyugat okkal aggódik amiatt, hogy a szatellitnek valójában katonai rendeltetése lesz.

A műhold ugyanis egy olyan nagy felbontású kamerát tartalmaz, amelynek köszönhetően jelentősen nő Irán képessége, nemzetbiztonságilag érzékeny létesítmények megfigyelésére. Izraelben elsősorban a zsidó állam, illetve a Perzsa(Arab)-öbölben található objektumok megfigyelése miatt aggódnak, de gyorsan szárnyra kapott a hír, miszerint a műhold képességeit eleinte inkább a felbocsájtó Oroszország használná, hol másutt, mint Ukrajna fölött.

És bár Teherán szerint a titkosításnak köszönhetően senki sem tudja használni az eszközt Iránon kívül, nem sok kétely férhet hozzá, hogy ezeket az adatokat megosztják, beszédes körülmény, hogy  a műhold felbocsátására három héttel azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott Teheránba, ahol találkozott Ebrahim Raíszi elnökkel és Ali Hamenei legfelsőbb vezetővel.

Kellenek a figyelő égi szemek a háborúba?

A gyorsan tető alá hozott felbocsájtás mögött egyesek szerint az áll, hogy Moszkva a műholdas megfigyelés terén nem áll valami fényesen, és miután egy, az orosz védelmi minisztérium számára októberben felbocsátott Kozmosz–2560 orosz katonai műhold alig két hónapos működés után letért a pályájáról és elégett a légkörben, és

olyan állítások is napvilágot láttak, amelyek szerint ez után mindössze két darab katonai optikai felderítő műholdja maradt pályán, ezek is jóval túl vannak már a gyártójuk által meghatározott üzemidejükön.

Csakugyan tálcán kínálja magát az összefüggés:  december 12-én semmisült meg a Kozmosz–2560, 14-én pedig megszületett az orosz-iráni űrügyi együttműködésről szóló szerződés. 

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora

Csakhogy Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora rámutat, Oroszország és Irán között nem újsütetű az űripari együttműködés.

- Inkább azt mondanám, hogy intenzívebbé válik a kezdeti szerelem - mondja a Növekedés.hu-nak a professzor hozzátéve, az iráni műholdfejlesztésben és gyártásban érzése szerint a kezdetektől fogva vastagon benne vannak az oroszok, enélkül Teherán nem boldogult volna. Arra a kérdésre, hogy csakugyan ennyire csehül áll-e az orosz haderő optikai felderítő műholdakkal, Kis-Benedek József azt mondja,

vélhetően jóval több ilyen műholddal rendelkeznek az oroszok, az más kérdés, hogy mennyit vallanak be. Igaz, ezek nincsenek azon a technológiai színvonalon, mit az amerikai versenytársaik.

Ettől függetlenül most a háború miatt még többre lenne szükség, mivel tény, hogy nem tudják teljes egészében lefedni Ukrajna területét, amit jól mutat az, hogy a nyugati fegyverszállítmányok zöme zavartalanul megérkezik a rendeltetési helyére. Ha az orosz katonai műholdak hézagmentesen látnának a pályán, ez alighanem másképp lenne. 

A professzor hozzáteszi, noha ennél a NATO műholdas kapacitása jóval izmosabb, ezek sem képesek minden percben a földet pásztázni, bizonyos időnként átrepül egy-egy műhold Ukrajna fölött, felvételeket készít, majd ezeket összevetik a korábbiakkal, így szúrják ki a csapatmozgásokat. 

Azt viszont, hogy az oroszok meddig erősíthetik képességeiket iráni gyártású műholdakkal, erősen befolyásolni fogja, hogy űriparukat meddig tudják a szükséges mikroelektronikai eszközökkel ellátni.

Márpedig, ahogy erre Kis-Benedek József rámutat, éppen ezeket zárják el előlük a szankciók, így ebben a pakliban az is benne van, hogy egy idő után nem lesznek képesek hordozórakétrákat az űrbe küldeni.

És bár elvileg erre Irán önállóan is képes lenne, a perzsa állam hordozórakétái csupán 50 kilogram alatti súlyt képesek szállítani, miközben egy komolyabb műhold, mint például az augusztusban felbocsájtott Khayyam 600 kilogrammos. Ezért valószínű, hogy Moszkva kerülőúton, a normál árnál akár lényegesen drágábban, de be fogja szerezni a szankció alá vont eszközöket.