A német kormány jóváhagyta a Lufthansa megmentésének tervét

Hírek2020. máj. 24.Növekedés.hu

A Lufthansa kegyetlenül megszenvedte a koronavírus-járvány következményeit. A vállalat vezetése szerint állami segítség nélkül közvetlen csődveszélybe kerül, olvasható az oe24.at hírportálon.

A légitársaság a válság elhárítása céljából a német kormány mellett segítséget kért azoktól az országoktól is, amelyekben leányvállalatai működnek: Ausztriától (Austrian Airlines), Svájctól (Swiss és Edelweiss) és Belgiumtól (Brussels Airlines). A „Kurier” napilap értesülése szerint az osztrák kormánytól 650 millió eurós támogatást várnak.

A "Handelsblatt" német lap Angela Merkel kancellárra hivatkozva arról írt, hogy a szövetségi kormány hamarosan elfogadja a Lufthansa további működését biztosító rendezési tervet. A német állam egy három szakaszból álló, összességében kilenc milliárd euró értékű mentőcsomagot nyújt a légitársaság számára.

Az első lépésben az állami tulajdonban álló KfW Bank három milliárd eurós hitele biztosítja, hogy a vállalat megőrizhesse likviditását. A továbbiakban az állam 20 százalékos (más információk szerint 25 százalék+1 részvény nagyságú) üzletrészt szerez, majd lejegyzi a Lufthansa öt százalékkal kamatozó, átváltoztatható kötvényét.

A szövetségi kormány két főt delegál a vállalat felügyelő bizottságába.

A lap szerint a rendezési javaslat a kormány végső jóváhagyását követően megküldésre kerül a Lufthansa vezetésének. A vállalatnak két napja lesz a mentőcsomag elfogadására.