Amerikában a házas nők 30 százaléka keres többet a férjénél

Hírek2020. máj. 24.Növekedés.hu

Egyre növekszik a "női kenyérkeresők" befolyása az Egyesült Államokban. A New York Life Investments statisztikái szerint egyre több az olyan család, ahol több pénzt hoznak haza, mint a férj.

Az elmúlt 40 évben jelentős előrelépés történt mind százalékos értelemben, mind pedig a tényleges számokat illetően, amelyet a táblázat is alátámaszt. Azoknak a nőknek az aránya, akik többet keresnek, mint a férjük, 1981 óta csaknem megduplázódott – olvasható a Visual Capitalist oldalán.

 

1981

1991

2001

2011

2018

női kenyérkeresők százaléka

16%

21%

24%

28%

29%

a női kenyérkeresők száma

4.1 millió

6.5 millió

8.1 millió

8.8 millió

9.6 millió

1981-ben a házas nők mindössze 16 százaléka keresett többet a férjénél. Ez akkoriban körülbelül 4 millió nőt jelentett az Egyesült Államok egész területén. 2018-ra, ez a szám már közel 10 millió nőtt.

A szakértők szerint a háttérben meghúzódó egyik fontos ok az oktatáshoz kapcsolódhat.

A felsőfokú végzettség megszerzése és a növekvő keresőképesség ugyanis mind hozzájárult ahhoz, hogy a nők kilépjenek a már régóta létező pénzügyi sztereotípiák hálójából.

A 25 év feletti, házas, női családfenntartók esetében az iskolázottság hatását a következő táblázat is jól mutatja:

Iskolázottsági szint

Azoknak a nőknek a százaléka, akik egyenlően vagy többet kerestek a partnerüknél

Iskolázottabb, mint a partnere

49%

Ugyanolyan iskolázott, mint a partnere

29%

Kevésbé iskolázott, mint a partnere

20%

A nők azon esélye, hogy ugyanannyit vagy többet keressenek, mint férfi élettársuk, közel 250 százalékkal növekszik, ha magas iskolai végzettséggel rendelkeznek, összehasonlítva azzal, ha kevésbé lennének iskolázottak.

Érdekes módon, amikor a karrierről van szó, a nők és a férfiak is hasonló döntéseket hoznak.

A megkérdezett nők 83 százaléka nagyobb valószínűséggel halasztaná el a gyermekvállalást a karrierépítés érdekében. A férfiaknál ez az arány 79 százalék volt.

Ennek elsődleges oka pedig: a jövőbeli gyermekeiknek jobb pénzügyi helyzetet szeretnének biztosítani.

Noha egyértelmű, hogy a nők szerepe a pénzügyek terén az idő múlásával sokat változott, ennek ellenére számos kihívással néznek szembe. Még mindig. Melyek ezek?

  • Pénzügyi jólét

Egy globális felmérés szerint a nők 85 százaléka jobban, vagy legalább annyira jól kezeli a mindennapi költségeit, mint a társa. A nők 58 százaléka viszont a férjére hagyja a hosszú távú pénzügyi és befektetési döntések meghozatalát.

  • A nemek közötti bérszakadék

A férfiak és nők medián fizetése alapján a nők tavaly 79 centet kerestek, a férfiak 1 dollárjához viszonyítva.

  • Vezetői szerepek

Míg a korábbi nemzedékekhez képest több nő van munkaerőpiacon, általában alacsonyabb pozíciókban foglalkoztatják őket. A női vezetők javarészt olyan területeken dolgoznak, mint például az emberi erőforrások vagy a jog - amelyek ritkán vezetnek vezérigazgató kinevezéséhez.