A PSG katari tulajdonosa megvenné az AS Romát is

Hírek2019. ápr. 13.Növekedés.hu

A Paris Saint-Germain katari tulajdonosa sajtóértesülések szerint szemet vetett az AS Romára. Ha valóban igaz a hír, akkor a katari cégnek valószínűleg egy külön társaságot kell majd létrehoznia az olasz futballklub irányítására, miután az UEFA előírásai tiltják, hogy azonos tulajdonoshoz tartozó klubok ugyanazon versenysorozatban elinduljanak.

A Paris Saint-Germaint 2011-ben megvásárló Qatar Sports Investment (QSI) érdeklődik az AS Roma megvásárlása iránt – értesült a L'Equipe. A francia sportlap szerint a QSI, illetve annak tulajdonosa, a PSG elnöki posztját betöltő Nasser Al-Khelaifi az olasz klub megvásárlásának lehetőségét mérlegeli.

Nasser Al-Khelaifi

Amennyiben valóban helytállóak a PSG tulajdonosának szándékáról szóló hírek, akkor valószínűleg a QSI-nek egy külön céget kell majd létrehoznia az olasz klub irányítására, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) versenyszabályzatának 5. cikkelye tiltja, hogy egy adott tulajdonosnak több csapata is ugyanabban a versenysorozatban szerepeljen. Mint ismert, a Bajnokok Ligája idei szezonjában mindkét csapat már a nyolcaddöntőben kiesett.

Emlékezetes, hogy 2017 nyarán egy ideig úgy tűnt, hogy a Bajnokok Ligája versenysorozatban nem szerepelhet egyszerre az osztrák Red Bull energiaital-gyártó vállalat érdekeltségi körébe tartozó Red Bull Salzburg, illetve az RB Leipzig csapata. A cég többségi részesedéssel bír a német klubban, míg a Salzburg esetében hivatalosan csak főszponzornak számít. Miután a két klub változtatásokat eszközölt a szervezeti felépítésében, így végül az UEFA az utolsó pillanatban engedélyezte a két csapat indulását. (Ellenkező esetben csak a Salzburg szerepelhetett volna a BL-ben, mivel osztrák bajnokként ezt a csapatot illetve volna meg az elsőbbség a német bajnokságban 2. helyen záró Leipziggel szemben.) A két klub által meghozott intézkedések között személyi változtatások is voltak, így végül az UEFA arra jutott, hogy „nincs olyan természetes vagy jogi személy, amely mindkét klub vezetésében döntő befolyással bír”.

A Le Parisien francia lap pedig arról értesült, hogy a PSG katari tulajdonosa azt is mérlegeli, hogy az angol másodosztályban, a Championshipben vásárol meg egy újabb klubot.