A futók vagy az úszók szíve az erősebb?

Hírek2019. ápr 13.Növekedés.hu

Az élsportoló futók szívének bal kamrája valamelyest intenzívebben dolgozik, mint a profi úszóké, miután utóbbiak szívének a vízszintes testhelyzet miatt nem kell megküzdenie a gravitációval a vér áramoltatásánál – állapította meg egy kanadai egyetem tanulmánya.

A kardiológusok számára már korábban is ismert volt, hogy a rendszeres sportolás hatással van a szív méretére és működésére.

Különösen a szív bal kamrája módosul az edzések hatására, amely oxigénben gazdag vért kap a tüdőtől, majd azt a test többi része felé pumpálja.

Eközben egyfajta szivacsként viselkedik, amely úgymond kifacsarodik, majd újra visszanyeri formáját.

A különböző sportok során a szívnek jelentős mennyiségű oxigént kell az izmokhoz juttatnia, ami komoly megterhelést jelent a bal kamra számára. A sportolók szívének bal kamrája így jellemzően nagyobb és erősebb, illetve hatékonyabban dolgozik, mint a hétköznapi, rendszeres testmozgást nem végző emberek bal kamrája.

Vagyis a sportolók esetében a szív több vért pumpál, és ezt gyorsabban is teszi.

A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a különböző sportok valamelyest más hatást gyakorolnak a szívre. A korábbi elemzések közül azonban csak néhány foglalkozott az úszással, pedig ez a sport különleges abból a szempontból, hogy ilyenkor az ember testének helyzete más, mint például a futásnál, mivel a test vízszintesen fekszik fel a vízre. Továbbá az úszás során rendszeres időközönként vissza kell tartani a levegővételt. Ezek mind kihathatnak a szív működésére.

Egy ősszel megjelent és a The New York Times által ismertetett tanulmányban a kanadai Guelph Egyetem, illetve más intézmények kutatói 16-16 élsportoló futó és úszó szívműködését vizsgálták.

Nyugalmi helyzetben mindkét csoport esetében percenként mintegy 50 – a hétköznapi ember átlagértékéhez képest természetesen jóval alacsonyabb számú – szívverést jegyeztek fel.

Mindamellett a futók esetében a pulzusszám valamivel alacsonyabb volt, mint az úszóké. Egyben azt is kimutatták, hogy a vizsgált sportolók szívének bal kamrája viszonylag nagy volt.

A kutatók azt fedezték fel, hogy a futók esetében a bal kamra hamarabb telt meg vérrel, majd azt nagyobb lendülettel lökte tovább, mint az úszók esetében. Elméletben ez azt jelzi, hogy a futók esetében a vér gyorsabban érkezik a szívbe, és gyorsabban is távozik onnan. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a futók szíve jobban teljesít, mint az úszóké – mondta Jamie Burr, a Guelph Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője. Az úszók ugyanis vízszintes helyzetben vannak úszás közben, ami azt jelenti, hogy futókkal ellentétben a szívüknek nem kell a gravitációval megküzdeniük a vér áramoltatásában. A testhelyzet így úgymond a munka egy részét elvégzi az úszók számára, ami miatt a szív csak akkora mértékű munkát végez el, amennyire az úszásból adódóan szükség van.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.