A Qantas a világ leghosszabb repülőjáratának indítására készül - 19 óra a levegőben

Hírek2019. aug. 24.Növekedés.hu

A Qantas ausztrál légitársaság jelenleg vizsgálja, hogy a gépeinek utasai és személyzete hogyan viselhetnek el egy megszakítás nélküli, 19 órás utazást.

A bbc.com hírportál tudósítása szerint a légitársaság 2022-től közvetlen járatokat akar indítani Sydney-ből Londonba és New Yorkba. Ha az elképzelés megvalósul, ezek lesznek a világ leghosszabb repülőútjai. 

A kísérleti utak ez év későbbi szakaszában kezdődnek. Esetenként 40 fő vesz részt rajtuk, akik egészségügyi állapotát az utazás során figyelemmel kísérik. 

A Qantas vezérigazgatója, Alan Joyce elmondta: 

Az ultra-hosszú távő repülés sok józan kérdést vet fel az utasok és a személyzet kényelmével és jó közérzetével kapcsolatban. 

A légitársaság számításai szerint a New Yorkba és Londonba történő, megszakítás nélküli út egyaránt körülbelül 19 órába kerülhet, az időjárási és szél viszonyok függvényében. 

Az előkészületek során három próbarepülést hajtanak végre. A résztvevők, akiket a Qantas személyzete és alkalmazottjai köréből válogatnak ki, testre erősíthető orvosi készülékeket viselnek majd. 

A repülés során nyomon követik majd, hogy a résztvevők mennyit alszanak, mennyi ételt és italt fogyasztanak, az út milyen hatást gyakorol egészségükre és élet-ritmusuk alakulására. 

A kísérleti utakat egy Boeing 787-9 típusú géppel bonyolítják. 

A szuper-hosszú légi járatok versenye az elmúlt években egyre élesebbé vált; számos légitársaság vállal megnövelt távolságú utakat. 

A világ leghosszabb kereskedelmi repülőútja a Singapore Airlines tavaly elindított, közel 19 órás időtartamú New York-i járata. A Qantas tavaly óta repül egy 17 órás, megszakítás nélküli utat Perth-ből Londonba, egy 17,5 órás utat pedig Auckland-ból Doha-ba.