A Red Bull verhetetelen az energiaital piacon - Dobozonként 43 forint a haszon rajta

Hírek2021. jan. 16.Növekedés.hu

Nincs a világon egyetlen energiaital, amely meg tudta volna közelíteni a Red Bull sikerét, olvasható az oe24.at hírportálon. A vállalat társalapítója és főnöke, Dietrich Mateschitz messze a leggazdagabb osztrák, vagyonát az amerikai Forbes magazin tavaly 15 milliárd euróra becsülte.

A Red Bull pénzügyi rendszerének működéséről eddig kevés információ szivárgott ki. A 2017-2019 közötti időszakról most közzétett konszolidált pénzügyi jelentés közöl néhány tényszerű összefüggést.  

A jelentés szerint az energiaital termelési költsége dobozonként 17 cent. További 24 centet fordítanak marketingre. A számokból úgy tűnik, a nettó nyereség 12 cent lehet.

A vállalat 2019-ben 7,5 milliárd doboz italt adott el. Nettó bevétele 6,07 milliárd eurót tett ki, nyeresége 937 millió euróra rúgott.

A 2019-es évben a Red Bull 1,81 milliárd eurót költött reklámra, szponzorálásra és hasonló tevékenységre, ami nettó forgalmának körülbelül harmadát tette ki.

Az éves nyereség felét a két 49 százalékos tulajdonos, Dietrich Mateschitz és a thai Yoovidhya család, illetve a 2 százalékos üzletrésszel bíró Chalerm Yoovidhya között osztják fel. A 2016. évet követően egy különleges osztalékot is megszavaznak maguknak.