Az olasz kormányfő bizalmi szavazást kért, a válságot okozó párt támogatottsága alig mérhető

Hírek2021. jan. 16.Sz.A.

Az olasz kormányválságot kirobbantó Élő Olaszország párt támogatottsága két százalék közelébe esett, miközben az olaszok fele nem is érti, mi a kormányválság igazi oka. Giuseppe Conte kabinetjéből pár napja kilépett az Élő Olaszország párt, ezért hétfőn a kormányfő bizalmi szavazást kér, és új képviselők megnyerésével biztosítaná a többségét.

A politikai válságokhoz szokott olaszok többsége nem érti, mi az igazi oka a héten kirobbantott kormányválságnak - derül ki a Corriere della Sera milánói napilap felméréséből.

Eszerint a két miniszterét a koalíciós kormányból kiléptető Élő Olaszország (Italia Viva) pártocska támogatottsága 2,4 százalékra zsugorodott, és a megkérdezettek többsége véli úgy, hogy a Matteo Renzi vezette kis párt csak saját érdekeit tartotta szem előtt, amikor felbontotta a koalíciót.

A lap által közölt felmérésből az is kiderül, hogy amennyiben Giuseppe Conte mégsem tudná hétfőn biztosítani a többségét a törvényhozásban, és előrehozott választásokra kerülne sor, akkor a legerősebb párt továbbra is a Matteo Salvini vezette Liga.

A jobboldali párt támogatottsága azonban már csak 23 százalékos, egy év alatt tíz százalékpontot veszítettek a népszerüségükből. A jobbközép pártok közül erősödött a Fratelli di Italia (15%) és a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (10%).

A kormány gerincét adó 5 Csillag Mozgalom 16 százalékon, a balközép Demokrata Párt 20 százalékon áll a felmérések szerint.

Giuseppe Conte támogatottsága 56 százalékon áll, a kormány népszerűsége azonban ennél alacsonyabb, 49 százalék.

Az affaritaliani.it politikai hírportál felmérése szerint az olaszok 50,2 százaléka azonnali választásokat akar, 53,8 százalék pedig a jobbközép pártokat szeretné kormányon látni - közölte az MTI.

A megkérdezettek több mint 87 százaléka nemtetszését fejezte ki Matteo Renzi döntésével kapcsolatban, amelynek értelmében az Élő Olaszország vezetője kiléptette pártját a kormányból.

Az Élő Olaszország érvelése szerint az EU helyreállítási alapjából Olaszországnak járó uniós források elosztása körül alakult ki konfliktus

Többek között a Forza Italia és az Élő Olaszország pártok soraiból kiváló néhány képviselővel biztosítaná a többségét a Szenátusban Giuseppe Conte - írja az olasz Repubblica. Ha ez nem sikerül, előrehozott választásokat tarthatnak Olaszországban.

A független jogászprofesszorként a politikába került Giuseppe Conte egy kormányválságot már túlélt, amikor a Líga lépett ki a kormányából, ekkor a balközép Demokrata Párt bevonásával sikerült biztosítania a többséget.