Erdélyi magyar gazdák Románia legnagyobb szövetkezeteiben

Hírek2018. máj 12.Növekedés.hu

A tíz legnagyobb romániai mezőgazdasági társulás között egy szatmári, egy szilágysági és egy Kolozs megyei van, együttesen 115 millió lej (8 milliárd forint) értékű húst, tejet és élőállatot dobnak piacra. Kilencszáznál több mezőgazdasági szövetkezet van bejegyezve Romániában, ám többségük tetszhalott, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. A cégbíróság adatai szerint a kétszázat sem éri el azon szövetkezetek száma, melyeknek árbevételük volt 2016-ban. A szakemberek szerint ennek az oka az, hogy sok termelő nem érti, mire való egy szövetkezet, szakmai tömörülésként használják, azt remélve, hogy azon keresztül juthatnak több állami támogatáshoz. Pedig a társulás járható út lehetne a mezőgazdasági termelők számára, amint azt a Szatmár megyei Alsószoporban működő Agroprod Crasna példája bizonyítja. A baromfitenyésztésre szakosodott szövetkezet negyvenszeresére növelte a forgalmát, azt követően, hogy 2015 végén uniós finanszírozással felépített egy vágóhidat. Az egy magánszemély és öt vállalkozás által létrehozott társulás tavaly már közel 5 millió csirkét értékesített, melyeknek hozzávetőleg 60 százaléka a tagok farmjairól származnak, a többit pedig más tenyésztőktől vásárolják fel. A szövetkezet Mândria Crasnei márkanévvel forgalmazott termékei ott vannak több multinacionális nagykereskedő erdélyi áruházainak polcain, a termelés hozzávetőleg 40 százaléka pedig a francia és a német piacra kerül. Az Agroprod Crasna az ország harmadik legnagyobb szövetkezete, 51 millió lejt meghaladó árbevétellel.

Két erdélyi a top tízben

A 10 legnagyobb szövetkezet között további két erdélyi van: a szilágycsehi Transilvania Pig és az apahidai Someș Arieș. Előbbi 19 tövisháti sertéstenyésztőt tömörít, akik éves szinten 80 ezer állatot adnak át a vágóhidaknak, 2016-ban 41,5 millió lej árbevételük volt. „Jó dolog a szövetkezet, mert szervezettebbek vagyunk, kicsivel jobb árakat tudunk kialkudni” – nyilatkozta nemrég egy szakportálnak Moni Zoltán tenyésztő, akinek a hizlaldájából évi 8000 sertés kerül ki. A 70 tagból álló Someș Arieș szövetkezet tejet és élőmarhát ad el, éves forgalma 5 millió euró körül van. A szövetkezet vezetői szerint közösen 15-50 százalékkal olcsóbban vásárolnak, ha nem társultak volna, a tagok felének fel kellett volna hagynia a termeléssel, mert az veszteséges lett volna.

Konstanca megyében van a legnagyobb

Az ország legnagyobb szövetkezete, 80 millió lejt meghaladó forgalommal, a gabonakereskedelemre szakosodott Konstanca megyei Dobrogea Sud. A második a dán kezdeményezésre létrejött, sertéstenyésztéssel foglalkozó Argeș megyei Danbred. Arra, hogy a szövetkezetek sikeresen vehetik fel a versenyt a nagyvállalatokkal, az egyik legjobb példa a Buzău megyei Aaylex, mely az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági társulása és második legnagyobb csirkehús-előállítója, termékeit a Carrefour, a Kaufland, a Real, az Auchan, a Cora, a Selgros, a Mega Image és az Unicarm is forgalmazza. A romániai mezőgazdasági szövetkezetek egyik legnagyobb gondja a kettős adóztatás, a gazdák ugyanis adót fizetnek, amikor eladják termékeiket a szövetkezetnek, az pedig ismét adózik, amikor továbbadja azokat. Bár a 2016-ban elfogadott 164-es törvény adómentességet biztosít a szövetkezeteknek, az adóhatóság továbbra is behajtja rajtuk a 16 százalékos profitadót, mivel a törvénynek nincs alkalmazási módszertana, illetve nem hangolták össze az adótörvénykönyvvel.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.