A spekulánsok beperelték a Tesla vezérigazgatóját

Hírek2018. aug 12.Növekedés.hu

A „shortolók” azt állítják, hogy Elon Musk bejelentése miatt dollár-milliókat buktak.  Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla alapítója és vezérigazgatója bejelentette, hogy egy 72 milliárd dollár értékű tranzakció keretében saját tulajdonába tervezi venni a vállalatot. Azt mondta: a magánkézbe vétel megvédi a céget a részvényárfolyam változékonyságának következményeitől és feleslegessé teszi, hogy negyedéves pénzügyi célkitűzésekhez kelljen igazodnia. A tőzsdéről való kivezetés ezért „a legjobb előrelépési lehetőség” a cég számára A vezérigazgató egy részvény értékét 420 US dollárban jelölte meg. Azt azonban nem hozta nyilvánosságra, pontosan honnan származik a rendkívül nagy értékű ügylet lebonyolításához szükséges forrás. Nyilatkozatai eredményeként a Tesla részvényeinek ára 11 százalékkal, közel 380 US dollárra emelkedett, bár azóta visszaesett (1 US dollár =283,13 Ft).  A mindenkit meglepő bejelentés váratlan következménnyel is járt. A cég befektetői pert indítottak Elon Musk ellen. A részvény árának csökkenésére spekulálók (shortolók) most azzal vádolják, hogy félrevezette a piac szereplőit. A „shortolás” a tőzsdei spekuláció egy formája, részvény árának csökkenéséből profitot termelő tranzakció. A „shortoló” befektető részvényeket  vesz kölcsön, eladja azokat a napi áron. Megvárja, míg csökken az érintett részvények árfolyama, majd akkor, az olcsóbb áron, ugyanannyit vásárol belőlük és visszaadja a kölcsönadónak. A magasabb eladási és az olcsóbb vételi árfolyam különbsége a” shortolás” profitja.

Változékony árfolyam

Elon Musk, aki ma a vállalat ötödének tulajdonosa, már korábban is panaszkodott, hogy az árfolyam csökkenésére spekuláló shortolók „negatív propagandát” folyatatnak a Tesla ellen A shortolók most azt állítják, hogy Elon Musk bejelentése miatt milliókat veszítettek. Az egyik panaszos, Kalman Isaacs szerint a közlemény célja az volt, hogy „tökéletesen megtizedelje” a shortolókat. Az általa kezdeményezett per azzal vádolja a Tesla alapítóját, hogy megsértette a szövetségi értékpapír-törvényeket és mesterségesen felpumpálta a Tesla részvényeinek árfolyamát. Benyújtásra került egy másik, azonos tartalmú kereset is. A San Francisco szövetségi bíróságán indított per ügyében sem Elon Musk, sem a Tesla nem kívánt nyilatkozni.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.