Mesés gazdagság a szomszédunkban

Elemzések2018. aug 12.Növekedés.hu

Ukrajna a szélsőségek országa. A lakosság nagyon szegény, de a jellemzően az üzlet és a politika határán mozgó csúcsoligarchák világszinten is jegyzett dollármilliárdosok.

Ukrajna területe Magyarországhoz képest több mint hatszoros (ezzel Európa második legnagyobb állama). A 44 milliós lakosság pedig a magyar népességhez képest több mint négyszeres, igaz az országban most nem élnek ennyien, mert rengetegen dolgoznak Oroszországban, Lengyelországban, vagy máshol külföldön. Ez a méretes állam azonban összességében is kevesebb GDP-t képes előállítani, mint a kis Magyarország. A főváros Kijev, a történelmi nyugati városok (például Lvov), de még a részben orosz lakosságú keleti ipari központok (például Donyeck) is jómódúnak tűnnek, de a vidék szinte éhezik.

Szélsőségek, rejtett vagyonok

Ez a hatalmas regionális különbség az egyes emberek jövedelmi helyzetét is jól jellemzi, nagyon sokan lehetetlenül alacsony fizetésekből gazdálkodnak, az életben maradásért ügyeskednek valahogyan.
A vagyonos üzletemberek viszont igazi nemzetközi játékosok, és még világszinten is számottevő vagyonnal bírnak. Minden évben 6-7 ukrán felfér a dollárban is milliárdosok körülbelül 2000 fős listájára. 
Az ukrán gazdag listáknál azonban fontos tudni, hogy a legális információk alapján becsülhető vagyonok nagyon eltérhetnek a valóságtól, az elmúlt évtizedek politikai vezetői például biztosan nagyon gazdagok voltak, csak éppen a vagyonuk kevésbé volt transzparens. A Nyugat mindenesetre milliárdosként írt a börtönbe zárt, és ott némileg megroggyant Julija Timosenkóról, vagy az Oroszországba menekülő, de egykoron még saját állatkertet is fenntartó Viktor Janukovicsról is. Hasonló rejtett vagyonok sejthetők ügyészeknél és bíróknál is.
A jelenlegi elnök Petro Porosenko is rendkívül vagyonos, mintegy 130 milliárd forintnak megfelelő hrivnyája lehet, de az igazsághoz tartozik, hogy ő előbb volt gazdag csokoládégyáros és utána lett politikus.
Petro Porosenko

Meglepő, de a listavezetők nagyon hasonló utat jártak be, a többségi népcsoporttól elütő származás, nemzetközi, javarészt London-központtal működtetett üzletek, politikai szerepvállalás, fociszeretet, filantrópia és sok-sok vizsgálat és zavaros ügy jellemzi legtöbbjüket. 

A listavezető: Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov

Ha a Forbes-listákra és a hasonló számvetésekre rendszeresen felkerülő ukrán üzletembereket nézzük, Ukrajna leggazdagabb embere hagyományosan Rimat Ahmetov, akinek az élete olyan, mint egy egy izgalmas kalandregény. A szénbányáiról híres Donyeckben született, volgai tatár családban Szunnita muszlim vallású, akinek az édesapja és a bátyja is szénbányász volt, az édesanyja pedig bolti eladó. Az 1990-es évek zavaros rendszerváltásánál csinálta meg a szerencséjét, az első millióit szénkereskedelemből szerezte. Mára övé fél Ukrajna, cége a System Capital Management Group sok mindennel foglalkozik, bányászattal, kereskedelemmel, acéllal, biztosítóval, távközléssel. Ahmetov politikai szerepet is vállalt, az oroszbarát Régiók Pártjának volt a képviselője, ezért az ukrán polgárháború idején sokszor kellett nyilatkozatot tennie arról, hogy az egységes Ukrajna híve. Ráadásul a háború már csak azért is kellemetlenül érintette, mert üzleti érdekeltségei közül több is a háborús zónában helyezkedett el, emiatt komoly veszteségei keletkeztek.
Jelenleg 5 milliárd dolláros, vagyis nagyjából 1300 milliárd forintos vagyonával a világ 400 leggazdagabb embere között van. 
De nem biztos, hogy ezzel nagyon elégedett, hiszen korábban volt ő már az első negyvenben is, igaz akkor még 10 milliárd dollárnál is több pénze volt. Veszteségei ellenére lelkes filantróp maradt, aki alapítványt működtet és városa focicsapatának, az FK Sahtar Donecknek „kacsalábon forgó” stadiont is épített. Sokszor támadják korrupciós gyanúval, még a szervezett bűnözéssel is próbálták kapcsolatba hozni, de eljárás alá soha nem fogták.

A Privat Group két milliárdosa

A listavezetőt követő kategóriában is olyanok vannak, akik mind-mind vagyonosabbak, mint a leggazdagabb magyarok (Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc), Minden évben öt-hat olyan ukrán van, akinek a vagyona a 450-600 milliárd forintos intervallumba sorolható. Közülük ketten párban járnak, mert cégtársak.
Ahogy Ahmetov muszlim, úgy Igor Kolomojszkij és Henagyij Boholyubov, a Privat Group tulajdonosai is kisebbségi valláshoz kötődnek, mindketten zsidó származású dnyepropetrovszkiak. 
A két milliárdos ma már teljesen nemzetközi figura, ciprusi és izraeli állampolgársággal is bírnak. Cégük, a Privat Group is londoni központtal foglalkozik bányászattal, áramtermeléssel és a legkülönfélébb nemzetközi befektetésekkel, például övék Ausztrália legnagyobb mangánbányája. Kolomojszkij is fociőrült, ő a helyi csapat, az FK Dnyipro tulajdonosa és vezetője. Korábban Julia Tyimosenkót támogatta, később pedig az is elterjedt róla, hogy az UDAR mozgalom, vagyis Vitaloij klicsko pártjának legnagyobb szponzora, de ezt hivatalosan nem erősítette meg senki. Igor Kolomojszkij
Társa, Boholyubov sokáig Londonban élt népes családjával (négy gyermeke van), de újabban Genfbe költözött. Ő a fenti három mellett még még brit állampolgár is.
Henagyij Boholyubov

Mindketten lelkesen támogatják az ukrán zsidóságot, ismert filantrópok, de ahogy Ukrajnában a milliárdosok általában, úgy ők is rendszeresen célpontjai vizsgálatoknak, eljárásoknak.

Bill Clinton haverja

Végül a harmadik, olykor negyedik leggazdagabb ukrán Viktor Pincsuk története szinte teljesen analóg a fentiekkel. Ő is zsidó származású, ő is Londonból működteti ma már acélipari, bányászati és pénzügyi holdingját és neki is lényeges a politikai háttere, hiszen ő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök veje.
Pincsuk ma már teljesen nemzetközi figura, aki barátjának mondhatja Elton John brit zenészt és Bill Clinton amerikai exelnököt is.

Túl a magyarokon

Még két olyan üzletember van, aki Magyarországon éllovas lenne. Konsztantin Zsevaho pénzügyekkel, hitelezéssel foglalkozik, a Ferrexpo nevű csoport tulajdonosa, amelyet még első ukránként a londoni Értéktőzsdére is bevezetett. A Forbes Európa legfiatalabb önerejéből meggazdagodó dollármilliárdosának nevezte egy cikkben. Talán már mondanunk sem kell, aktív politikus és fociimádó. Több cikluson át volt parlamenti képviselő és az első osztályú FC Vorskla Poltava tiszteletbeli elnöke. Jurij Koszjuk pedig Ukrajna legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásának a tulajdonosa, az MHP-csoportot ma már ő is bevezette a londoni parkettre. A koszjukot követő többiek már olyan oligarchák, akik nem lehetnének Magyarországon éllovasok. Közülük itthon talán Dmitrij Firtas gázkereskedő neve cseng a legismerősebben, ő volt ugyanis az azóta csődbe ment, Magyarországon szolgáltató EMFESZ egyik tulajdonosa.