A Starbucks állja alkalmazottjainak tanulmányi költségeit

Hírek2019. ápr. 3.Növekedés.hu

De visszafizettetik azokkal, akik tanulási kötelezettségeiknek nem tesznek eleget vagy feladják.

Egyes jelzések szerint a brit vendéglátó-ipar vállalkozásainak a Brexitet követően gondokat okozhat az új alkalmazottak toborzása, illetve megtartása. A Pret A Manger kávézó és szendvicsező – lánc például arról tájékoztatta a bbc.com hírportált, hogy a meghirdetett állásaira jelentkezett 50 fő közül csak egy volt brit állampolgár.

A Starbucks kávézó-lánc egy szóvivője elmondta: megkérdezték a cég munkavállalóit, „mi lenne számukra a legfontosabb”.

Sokan azt válaszolták, hogy „egy egyetemi diploma megszerzése rendkívüli pénzügyi áldozatokat követel”.

Mindezek alapján a Starbucks azoknak a brit alkalmazottjainak, akik egy amerikai egyetemen, az Arizona State University on-line szakán diplomát akarnak szerezni, felajánlja a tandíj kifizetését mindaddig, amíg a cégnél dolgoznak. A kávézó-lánc az oktatási költségek átvállalásával vonzóbbá kívánja tenni a vállalatot dolgozói számára. A lehetőség minden, legalább három hónapja a Starbucks-nál dolgozó számára nyitott, akinek még nincs bachelor-fokozata.

Az oktatáson munkaidőn kívül lehet részt venni. A program 2019 októberében indul és 40 szakirány választható, többek között a közgazdaságtan, az információs technológia, a politika-tudomány vagy a számvitel.

Egy hasonló, 2014-ben indított amerikai programban 18 ezer fő vett részt, akik közül 2 400 fő már megszerezte a diplomát.

Martin Brok, a Starbucks európai elnöke kijelentette: a vállalat kifizetteti a számlát azokkal, akik tanulási kötelezettségeiknek nem tesznek eleget vagy feladják.

Michael Crow, az Arizona State University elnöke szerint a Starbucks programja egy lépés abba az irányba, hogy „az oktatás minden tanulni vágyó számára elérhetővé váljon”.

Az Egyesült Királyság is indít egy ilyen kezdeményezést, először 100 fő részére. Ha az érdeklődés szintje indokolja, a keretet később bővíteni fogják. Jelenleg zajlik az angliai egyetemek oktatási díjainak áttekintése, amelyeket egyesek túl magasnak tartanak. Az előkészületben lévő javaslatok szerint a jelenlegi, mintegy évi 3 millió 751 ezer Ft-nak megfelelő tandíjat csökkenteni kellene.