A Starbucks ikonikus vezére otthagyja posztját és indulni akar az elnöki székért

Hírek2018. jún. 12.Növekedés.hu

Howard Schultz, az ikonikus Starbucks vezért, elhagyja a céget a hónap végén, közölte a New York Times. Schultz volt az, aki egy multivállalatot alkotott, az amúgy kis Seattle-i kávéláncból. Ma már a Starbucks 28,000 kávézót üzemelted 77 országban.  Schultz döntése, hogy nyugdíjba vonul, már egy éve megfogalmazódott benne és a bejelentést megelőzően jóval korábban közölte is a többi vezetővel szándékát. De nemcsak a nyugdíjba vonulása miatt beszélnek Schultz-ról annyit Amerikában. A pletyka szerint Schultz szeretne indulni a 2020-as elnökválasztáson, a Demokraták színeiben. Schultz aktívan részt vesz a politikában és politikai véleményét sem tartja meg csak magának. Erősen kritizálta Trump elnököt és politikáját és szerinte „ az elnök káoszt teremt minden nap”. Schultz a New York Times-nak elmondta, hogy nagyon aggasztja Amerika jövője és az, hogy egyre nagyobb a megosztottság az amerikai társadalomban. Ennek ellenére még nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy indulna a 2020-as elnökválasztásokon, de majd mérlegelni fogja lehetőségeit. Trump győzelme után minden lehetséges. Sokan gondolják, hogy legközelebb is lehet olyan elnök, akinek semmi tapasztalata a politikában.

Egyre több üzletember gondolkozik, hogy indul a választásokon. Például, Robert Iger, a Disney vezérigazgatója, maga mondta, hogy indulna a választásokon egészen addig, amíg nem ütötte nyélbe a 21st Century Fox megvételét. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója is fontolgatja indulását. Mark Cuban, a milliárdos, aki a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat tulajdonosa is szeretne indulni, mint Republikánus jelölt. 
Az „outsider” tendencia az amerikai politikában elég népszerű lett, főleg Donald Trump győzelme után, így egyáltalán nem lenne sokkoló, ha Schultz indulna mint elnökjelölt. Az emberek bíznának tudásában, hiszen a Starbucks részvények 21 000 százalékkal nőttek az 1992-es tőzsdére menetel óta, ami annyit tesz, ha valaki akkor 10,000 dollárt fektetett a Starbucks-ba, ma körülbelül 2 millió dollárja lehet.